НОВИНИ

Проверяват ли се зелени сертификати в моловете?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:15, 14.01.2022
7655
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Най-дискутираната тема напоследък и ябълката на раздора - зеленият сертификат като пропуск в молове, ресторанти и други обществени места.

Засилени проверки на РЗИ и полиция в някои градове тръгнаха по моловете, за да проверяват истински ли са сертификатите на хората, които са успели да влязат в търговските центрове. Охраната няма право да извършва по-детайлна проверка.

На шега или наистина в интернет вече вървят обяви за даване под наем или търсене под наем на зелен сертификат. За да хванат подобни нарушения полицията и РЗИ екипи в Пловдив тръгнаха по големите магазини и моловете.

БНТ: В ресторанти сега като сте били или в други търговски обекти, честно, проверяват ли ви сертификата или само го поглеждат?

Красимира Вълканова: Да, да проверяват, но не като съпоставка между лична карта и документа.

В момента без полиция и РЗИ ръцете на охраната във всички търговски центрове са вързани. Те могат единствено да погледнат сертификата.

"Дали е истински? Полът можем да установим, а вече дали е на съответния човек дали не, това не можем. Няма как да докажем дали сертификатът е фалшив, ако има хора с такива, защото не изискваме лични данни", обясни Пламен Петков – управител на ресторант.

Нямаме право да изискваме документ за самоличност. Общо взето нещата са малко на доверие, допълва и управителката на магазин Евелина Димитрова.

В дни като днешния в Пловдив нарушителите може и да бъдат хванати.

БНТ: Ако попаднете на човек, който представя сертификат, а името на съвпада с това на личната карта, какво следва?

Нонка Минчева – главен инспектор в РЗИ-Пловдив: Следва да му бъде връчена покана за явяване в РЗИ-Пловдив.

Там глобата му може да стигне 1000 лева и 2000 лева, ако е хванат с чужд сертификат за втори път. Ако искат контролът да е сериозен, служителите на РЗИ и полицията трябва да обикалят и трите пловдивски мола всеки ден.

В София възможността за всекидневен контрол изглежда кауза пердута. За над 25 000 обекта, които трябва да бъдат проверявани, инспекторите са точно 25, като част от тях задължително дежурят на телефона и проверяват на летището. Така възможностите да се използва документ с невярно съдържание са много.

Да кажем обаче, че сме се събудили с непреодолимото желание да отидем в мола без зелен сертификат. Тогава пред нас се открива невероятно лесната възможност за няколко секунди да си намерим снимка в интернет на нечий зелен сертификат. И да си го принтираме.

Принтирахме сертификата. Изтеглихме приложение, с което да видим дали е валиден. Приложението дори не успя да го отчете, което ще рече, че може изобщо да не е валиден, но нека да видим какво ще покаже и проверката в моловете.

Бърз поглед един път. Втори път. И свободен вход в мола. В следващия търговски център проверката минава и без втори поглед. Проверяващи екипи няма. Затова строгите мерки вървят ръка за ръка с хлабав контрол.

Репортери: Нели Ангелова, Татяна Йорданова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан е в карантина заради коронавирус в тима
Балкан е в карантина заради коронавирус в тима
Футболисти от родния елит станаха магистри по Спортен мениджмънт
Футболисти от родния елит станаха магистри по Спортен мениджмънт