НОВИНИ

Илхан Кючук: Виждам възможност българското правителство да бъде по-активно в разговорите с РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 14.01.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Позицията за преговорите с Република Северна Македония след КСНС сама по себе си потвърждава това, което имаме като обществен консенсус между политическите сили, каза в "Още от деня" Илхан Кючук, евродепутат от ДПС.

"Договорът от 2017 г. даде една добра основа, за да почне същинският разговор с Република Северна Македония и последващите позиции на българското Народно събрание и тогавашното правителство. Не виждам съществена разлика от това, което беше до настоящия момент позицията на България", заяви Илхан Кючук.

Подчерта, че вижда възможност българското правителство да бъде по-активно в разговорите със Северна Македония, досега основната пречка се коренеше и в двете страни - недобрата политическа обстановка.

Евродепутатът изрази съмнение в целесъобразността от поставяне на срокове, всеки опитен политик знае, че поставянето на срокове крие и своите рискове.

"Струва ми се, че при решаването на един толкова сложен въпрос поставянето на срокове няма да помогне за неговото разрешаване, точно обратното - ще се задълбочат проблемите. Избягването на конкретни срокове ми се струва, че е по-далновидната позиция", подчерта Кючук.

По думите му въпросът със Северна Македония се свежда основно до две големи теми - разговорът за историята, който е много важен за нас, другата тема е разговорът за перспективата.

"Дали ние, поставяйки блокада по пътя на РСМ, постигаме националната си цел, а именно страната да бъде част от това цивилизационно пространство, в което сме и ние, и заедно с това да дадем тласък за разширяване и по посока на целите Западни Балкани - според мен не. Това не са очакванията и не е националният интерес на България", отбеляза евродепутатът от ДПС.

Според него трябва да бъдат намерени достатъчни перспективи двете страни да вървят по пътя към членството на Северна Македония в ЕС.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цончо Ганев, "Възраждане": Д-р Мангъров ще е част от работната група за ковид мерките
Цончо Ганев, "Възраждане": Д-р Мангъров ще е част от работната група за ковид мерките
Румен Радев е с негативен PCR тест
Румен Радев е с негативен PCR тест