НОВИНИ

Изборът на нов председател на КЕВР ще се забави

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:39, 14.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Бизнес
Слушай новината

Изборът на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране ще се забави. Това стана ясно след проведен експертен съвет на парламентарно представените партии.

Междувременно енергийното министерство подготвя план, така че цената на тока за бита да не се повиши шоково след отпадане на мораториума.

Мандатът на настоящият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов изтече преди година и половина. Два от конкурсите за председатели се провалиха заради липсата на кандидати. Днес партиите също не излязоха с обща позиция кога точно и в какъв формат ще бъде обявен конкурса - само за председател или за всички членове.

"В какъвто и да е формат, министерството на енергетиката трябва да работи възможно най-ефективно, с който и да е регулатор. Нямам забележки относно експертния състав на комисията, доколкото е необходимо да обсъждаме данни и пазарна динамика в момента това се случва", каза министърът на енергетиката Александър Николов.

Критика към забавянето на процедурата за избор на нов председател отправи депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев, който разкритикува днешната среща между експерти от различните партии.

"Критериите и правилата са заложени в закона, така че каквото и да обсъжда коалиционния съвет, няма как тези правила да бъдат по-различни", каза Добрев.

Междувременно два дни след като енергийното министерство обяви, че КЕВР не е сметнал правилно по-високата с 30% цена на природния газ от януари, ведомството е изпратило мотивите си на КЕВР.

"Коментирали сме единствено текстове по съответната наредба и съответно инструменти, с които разполагат органите при взимане на едно или друго решение", коментира енергийният министър.

Николов отказа да направи подобни разчети и за цената на тока, която най-вероятно ще бъде увеличена от 1 април, когато отпада забраната за поскъпването.

"Всички мерки, които са взети текущо от министерството на финансите и от нас са свързани с това натиска на какъвто и да е състав на Комисията за енергийно и водно регулиране относно повишаване на цената на електроенергията да бъде смекчен. Всичко, което е възможно, се прави, така че да няма последващ ценови шок", каза Николов.

По време на днешния парламентарен контрол енергийният министър обяви също, че все още се търси пътната карта за развитие на отношенията с руската държавна компания "Газпром".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Intelligent Music Project прави безплатен концерт за медици, преподаватели, ученици и студенти
Intelligent Music Project прави безплатен концерт за медици, преподаватели, ученици и студенти
Защо според избирателните списъци сме 8 милиона?
Защо според избирателните списъци сме 8 милиона?