Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

10 пъти по-високи глоби за незаконен дърводобив

от БНТ
18:05, 26.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Десет пъти по-високи глоби за незаконен дърводобив. Санкциите са в сила вече един месец. Причината за по-големите санкции са рекордно високата незаконна сеч и липсата на ефективни мерки срещу бракониерите.

От 500 до 5000 за всеки, който сече незаконно дървесина, а не както досега от 50 до 500 лева. Това са сред първите изменения направени в Закона за горите.

"Идеята, която е била в основата да се внесе това предложение, е нарушенията, които са най-често срещани в горите, санкциите да са такива, че да респектират нарушителите", заяви Сашо Попов, Изпълнителна агенция по горите – Благоевград.

"Когато се хване нарушител се съставят поне два акта. Един за липса на превозен билет, другият за липса на контрол на горска марка. Тоест това значи, че минималната глоба в момента за физическо лице е 1000 лева", допълни инж. Юлий Сираков, главен експерт "Опазване на горските територии" към ЮЗДП.

Огромен ръст на глобите има и за фирмите, добиващи материал незаконно. Там таванът се повишава от 5000 на 20 000, а основната цел е да бъде пресечена и предизборната схема "Дърва срещу вот", която МВР се опитва да спре от години.

"Имаме места, където имаме концентрирани нарушения, но броят на сигнали и жалби намалява. А това, че вдигаме така рязко глобата, няма да спре хората да ходят и да правят нарушения", каза още инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

Въпреки че още не е приключил този отоплителен сезон експертите съветват хората да се снабдят с дърва за следващата зима още отсега. По този начин спекулата с високите цени и дългите списъци с чакащи през есента ще бъдат избегнати.

Репортер: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
С преминаването към лятното часово време Ливан се оказа в две часови зони
С преминаването към лятното часово време Ливан се оказа в две часови зони
"Вашият глас": Ахмед Джуджев, животновъд
"Вашият глас": Ахмед Джуджев, животновъд