НОВИНИ

Как държавата ще подобри енергийната ефективност на сградите?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:50, 26.03.2023 (обновена)
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата ще инвестира още над 1 милиард лева за подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради у нас. Това ще даде възможност за цялостно обновяване и топлоизолация, включително и за монтиране на соларни панели. Оказва се обаче, че процедурата е сложна, а сроковете твърде кратки.

Проблемите в този 18-етажен блок са от първия до последния етаж: течащ покрив, остарели щрангове, амортизирано електрическо табло, дограма, която не осигурява нужната изолация и при течение отваря тежката врата на асансьора.

За да решат проблемите до края на май собствениците могат да кандидатстват по новата програма за енергийна ефективност, която да обнови изцяло сградата.

"В нашия блок има твърде много неща, които трябва да бъдат подменени. Това е непосилно - първо изобщо, за да гласуваме такъв голям ремонт, имаме нужда 67% да бъдат единодушни и съгласни за такъв тип ремонт", заяви Явор Петров, председател на управителния съвет на етажна собственост на бл. 12 в жк Сердика.

Минималната енергийна ефективност, която трябва да постигне реновирането, е 30%.

"Най-големите сгради ще постигнат по-голям икономически критерий, тоест съотношението между цена и енергийна ефективност, но малките сгради имат тази възможност, с която могат да компенсират 100%-то си съгласие да участват в програмата", заяви инж. Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие.

"Реализацията на тези проекти е около 2 - 3% от сградите, които ние управляваме и е изключително трудно особено когато става въпрос за сгради, които са с 18 етажа и над 60 - 70 домакинства в тях", допълни Анатоли Лалчев, управител на фирма за професионални домоуправители.

Кандидатстването се оказва сложен процес с много изисквания.

Собствениците да подкрепят ремонта и да съберат пари за техническия паспорт - между 300 и 500 лева от всяко домакинство. Самото обследване на сградата отнема 2 месеца. Трябва да бъде учредено сдружение на собствениците - още 1 месец. Накрая се подават 14 формуляра, попълнени от всички собственици, което отнема до 2 месеца.

Процедурата макар и дълга би трябвало да е добре позната от първата програма за енергийно обновяване на сградите.

"Отново общините ще бъдат тези, които ще бъдат фактически кореспондента с етажната собственост. Столична община има възможност за 150 млн., следващите общини Пловдив, Варна, Бургас са 80 милиона", поясни инж. Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие.

"Трябваше да прозвъня три държавни телефона, за да разбера към кого трябва да се обърна за допълнителна информация и съвети. Сайтовете не представят ясна информация, има проблем с категоризирането на документите. Много често ми се случваше да попадам на документи от предходните програми и изведнъж да се окаже, че чета нещо, което е старо и вече не е актуално. В новата програма са по различен начин нещата и в края на деня човек не може да разбере какво точно трябва да се попълни, за да се кандидатства по програмата", коментира Явор Петров, председател на управителния съвет на етажна собственост.

"Проектите се връщат за преразглеждане, корекция на документацията, допълнително информация и в краен случай, ако сроковете се изтърват, проектът отпада за следващия етап на програмата, когато финансирането ще бъде 80%, а може и изобщо да не бъде одобрен самият проект. Тогава собствениците получават технически паспорт, в който са инвестирали огромна сума пари, но за сметка на това сградата няма да стане по-топла, дограмата няма да се смени. Покривът няма да е нов, ще имат само документ - нищо повече", добави Анатоли Лалчев, управител на фирма за професионални домоуправители.

Средствата, които осигурява държавата, варират според разгърнатата площ на сградата.

"Цената, която е залегнала като критерий за цена спрямо европейските пари, които сме заложили. Цената за сгради, които са до 8 етажа - максималната цена е 300 лв. на квадратен метър. А над 8 етажа 324 лв кв.м", заяви регионалният министър инж. Иван Шишков.

Изчисленията показват, че в този блок трябва да инвестират 35 хиляди за технически паспорт.

"Средно цената на такъв технически паспорт варира между 3 и 5 лв. на квадратен метър за цялата сграда. Това възлиза на 35 хил. лв. - нещо, което е страшно близо до сумата, която трябва да се плати за обновлението на тези асансьори. Тази сума трябва да бъде разпределена между всички собственици, всички трябва да бъдат съгласни за правенето на това техническо обследване и след това, ако ни одобрят, има шанс да получим парите обратно. Ако не ни одобрят, губим тази сума до следващата ни възможност, ако изобщо има такава за ново кандидатстване", каза още Явор Петров, председател на управителния съвет на етажна собственост.

Програмата дава възможност и за изграждане на слънчева централа на покрива, но само за захранване на общите части.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казахстан преодоля пасив от два гола и надви Дания
Казахстан преодоля пасив от два гола и надви Дания
ЦСКА надигра Казанлък и е на победа от финала в НВЛ
ЦСКА надигра Казанлък и е на победа от финала в НВЛ