НОВИНИ

100 000 българи не могат да получат европейски COVID сертификат, сигнализира омбудсманът

100 000 българи получат европейски covid сертификат сигнализира омбудсманът
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:24, 10.06.2021
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в която настоя той да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували COVID-19, но не могат да получат цифрови COVID сертификати на ЕС. Причината е, че при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест и въпреки, че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат. Според изискванията на новия регламент такъв се издава само ако болестта е установена с положителен PCR.

„Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на Цифрови COVID сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо“, категорична е омбудсманът.

В препоръката си доц. Ковачева обръща внимание и на факта, че сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те обаче също не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификат.

Освен това тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.

Във връзка с тези проблеми омбудсманът поиска от министър Кацаров отново да повдигне темата на срещата на министрите на здравеопазването на страните от ЕС на 14 и 15 юни в Люксембург, когато ще се проведе заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

Омбудсманът подчертава, че моментът е подходящ, въпреки че възможността за признаване на преболедуван COVID-19 с бърз антигенен тест засега не получава достатъчна подкрепа в рамките на преговорите по акта между Европейския парламент и Съвета.

България е готова да въведе Европейския цифров сертификат. Какво ще включва?

Доц. Диана Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О'Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

„Към омбудсмана на Република България за съдействие се обърнаха граждани, във връзка с издаването на Цифрови COVID сертификати на ЕС. Посочват нарушени свои права и отбелязват, че към момента е регламентирано издаването на сертификат за преболедуване само в случаите, при които COVID-19 е установен с изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR).

Същевременно, бързите антигенни тестове за SARS-CoV-2 в Република България са официално регламентирани като метод за доказване на случаи на COVID-19, съответно поставяне под изолация на пациентите с положителен резултат от бърз антигенен тест“, пише омбудсманът и настоява да бъде намерено решение.

„Със загриженост за правата на гражданите се обръщам към Вас с молба за разглеждане на поставените проблеми, като очаквам да бъдат обсъдени всички възможности и намерено решение, с което да се гарантират правата на всички граждани. Предвид големия брой жалби и наличието на данни за неравнопоставеност на преболедувалите COVID-19 граждани, намирам за уместно тези въпроси да бъдат задълбочено обсъдени в контекста на правомощието на Европейската комисия да приема делегирани актове“, посочва още Диана Ковачева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между два буса в Пловдив
Катастрофа между два буса в Пловдив
Откриха недекларирани 100 000 евро в товарен автомобил, превозващ шоколадови изделия
Откриха недекларирани 100 000 евро в товарен автомобил, превозващ шоколадови изделия