НОВИНИ

10,38% е избирателната активност към 11 ч. в Благоевградска област

избирателната активност часа благоевградска област
bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 11.07.2021
Чете се за: 01:27 мин.
Регионални
Слушай новината

32453 души са гласували в Благоевградска област до часа днес. Най-активни са в община Банско - 21,64%. Най-малко са гласувалите в община Гърмен - 5,65%. В областния център правото си на глас са упражнили едва 6,81%.

Три секции в областта са преминали изцяло към гласуване с бюлетина, заради проблем с машините. В община Симитли е получен сигнал, че неграмотни граждани са гласували с помощта на придружители. На място е изпратен екип, който да провери ситуацията.

От РИК заявиха, че Благоевград само в три секции има поставени по две машини за гласуване. За сравнение на частичните кметски избори, които се проведоха в града, секциите с по няколко устройства са били 57.

До момента това не създава проблеми и няма струпване на избиратели. Жалба е постъпила, че в една от секциите в Петрич заместник-председателят ѝ е давал указания на хората как и за кого да гласуват.

Изпратено е предписание до комисията тези му действия да бъдат прекратени. Проверява се и сигнал, че вчера зам.-председател на секция в село Рупите е влязъл през прозореца на училище, където са се съхранявали машините и урните.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 1 час се забави започването на гласуването в секция в Бургас
С 1 час се забави започването на гласуването в секция в Бургас
Къде има проблеми с машините за гласуване в страната?
Къде има проблеми с машините за гласуване в страната?