НОВИНИ

11 деца са сред жертвите на стрелбата в Русия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:00, 26.09.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Русия
Слушай новината

15 жертви, сред тях 11 деца, след като нападател стреля безразборно с пистолети в училище в руския град Ижевск. Впоследствие извършителят сам е сложил край на живота си. Ранени са 22 деца и двама възрастни.

Нападателят е около 30-годишен. Според следствието той се казва Артьом Казанчев, бивш възпитаник на окървавеното 88-мо училище в Ижевск.

Масова стрелба в училище в Русия (СНИМКИ)

Носел е два пистолета и голямо количество боеприпаси. Първо е застрелял двама охранители, а после е обърнал оръжието към децата и учителите. Службите за сигурност обискират жилището му и проучват живота му.

"Целият периметър е отцепен. Националната гвардия, ФСБ и разследващите органи работят на място", каза Александър Бречалов - президент на Република Удмуртия.

Много от пострадалите са претърпели операции, съобщи още регионалният лидер. Той посочи, че извършителят е бил регистриран като пациент в заведение за "психично-неврологично" лечение.

Снимки: БГНЕС

"Нападателят е извършил самоубийство. Установено е, че е носел черна тениска с нацистки символи и маска на главата. Не е имал документи", каза Светлана Петренко - Следствен комитет на Русия.

Президентът Владимир Путин "дълбоко скърби" за загиналите, съобщи Кремъл и определи инцидента като терористичен акт, извършен от лице, което принадлежи към нео-фашистка организация или групировка. На мястото на трагедията са изпратени психолози и лекари, включително неврохирурзи.

Напоследък Русия преживя шока от няколко масови убийства. През май миналата година въоръжен нападател отне живота на седем деца и двама възрастни в град Казан. През април тази година друг нападател се самоуби, след като причини смъртта на две деца и учител в централния град Уляновск. През 2018 г. 18-годишен отне живота на 20 души, повечето негови съученици в учебно заведение в окупирания Крим.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов срещу Юго Умбер в първия кръг на Sofia Open
Димитър Кузманов срещу Юго Умбер в първия кръг на Sofia Open
Продължават референдумите в окупираните от Русия украински територии
Продължават референдумите в окупираните от Русия украински територии