НОВИНИ

Символът на Брюксел: Манекен Пис облече български кукерски костюм

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:27, 26.09.2022
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Световноизвестният символ на Брюксел - Манекен Пис облече днес български кукерски костюм. Това е втората българска носия в гардероба на Манекен Пис. Първата беше изработена през 2007 година, когато България стана член на ЕС.

Въпреки дъжда представянето на новия костюм на прочутата статуя привлече много българи, белгийци и гости на белгийската столица.

Над 1000 са костюмите в гардероба на Манекен Пис. Освен традиционни носии от целия свят, той притежава дрехи, свързани с популярни личности или знакови събития. Сегашният кукерски костюм е изработен от Анелия Антова, която е завършила "Мода" в Националната художествена академия.

"Смятам, че българските кукери са сравнително добре познати в чужбина. Но не пречи да наберат и още по-голяма популярност. Хората ги харесват. Празникът е толкова колоритен, с всички звуци, музика и костюми, че няма как да не предизвика интерес. Самата символика на прогонването на зимата и на злите сили и на настъпването на едно ново хубаво начало смятам, че винаги е подходяща тема за вдъхновение", каза Анелия Антова - автор на кукерския костюм на Манекен Пис.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се евакуират хора от потъващ кораб в река Дунав?
Как се евакуират хора от потъващ кораб в река Дунав?
Виктория Томова се завърна в топ 100 след финала в Будапеща
Виктория Томова се завърна в топ 100 след финала в Будапеща