НОВИНИ

От специалните ни пратеници: Италия е на път да има първата жена премиер

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
12:33, 26.09.2022 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изборите в Италия - страната е на път да има първата жена министър-председател. Очаквана победа за Джорджа Мелони. Нейната партия "Италиански братя" печели изборите с 26% от гласовете.

Начело на страната ще бъде десният блок от три партии, които се явиха заедно на изборите.

Избирателната активност е най-ниската в историята на страната - близо 64 процента, спрямо 73 на миналите избори преди 4 години.

Вижте още в прякото включване на специалните ни пратеници в Рим Цветелина Йорданова и Атанас Атанасов.

Звездният миг на Джорджа Мелони настъпи след десетилетия на обществената сцена. Със своята последователна линия на опозиция в последните години, с посланията и уменията си да оцелява след атаките на опонентите, тя изведе партията, основана от нея преди 10 години - "Италиански братя", до победата.

Убедителна победа за крайната десница и Джорджа Мелони на парламентарните избори в Италия

"Важно е да се знае, че ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички. Ще го направим за всички италианци. Ще имаме за цел да обединим хората, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя", заяви Джорджа Мелони, лидер на "Италиански братя".

Със своя умерен тон тя отправи послание като лидер на страната, а не като лидер на партия, коментират анализатори.

Мелони обещава орязване на данъците, помощи за семействата, насърчаване на раждаемостта, радикални мерки срещу незаконната миграция. Уверява, че ще води страната към стабилност и ще остане на власт четири години. Очакванията са, че тя ще успее да състави еднородно правителство от три десни партии и няма да ѝ се налага да търси партньори сред другите формации.

В Италия някои ликуват, други са разтревожени от изхода от изборите.

"Щастлив съм, важното е, че има шанс да се сформира кабинет", коментира Марко Фабро, жител на Рим.

"Няма как да се радвам, но според мен дясноцентристко правителство няма да управлява дълго", добави Винченцо Анело, жител на Рим.

Демократическата партия е втора по резултат, което се равнява на поражение.

"Не можем да не признаем победата на десницата, предвождана от Джорджа Мелони, предвид данните, наблюдавани до момента. Това е тъжна вечер за страната, вярваме, че това не е добро нещо за Италия", допълни Дебора Серачияни, заместник-председател на Демократическата партия.

Управляващите в Италия ще бъдат изправени пред тежки предизвикателства и единството им ще е решаващо за страната. Но позициите им по ключови въпроси, като този за войната в Украйна, са различни. Мелони твърдо подкрепя санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна, докато Салвини призова за отмяната на санкциите, а двамата със Силвио Берлускони са известни с топлите си отношения с Кремъл.

Един от първите чуждестранни лидери, които поздравиха Мелони, беше унгарският премиер Виктор Орбан. Победата на Мелони беше приветствана от полското правителство, от крайнодесни опозиционни партии в Испания и
Франция.

Пред специалните ни пратеници в Рим преподавателят по политически науки Винченцо Емануеле коментира какво означава победата на Джорджа Мелони във вътрешно и външнополитически план.

"Италиански братя" е партията, която събира най-много гласове. Свидетели сме на важна промяна в италианската политика, на пренареждане, при което постфашистката "Италиански братя" измества партията "Лига" на Матео Салвини като водеща партия в дясноцентристкия блок", заяви Винченцо Емануеле, преподавател по политически науки от университета "Луис-Гуидо Карли" в Рим.

По думите му Мелони няма международен опит и в миналото е защитавала евроскептични позиции.

"Тя беше противник на еврото. Сега омекоти значително своята реторика и нещо повече - през последния месец твърдо зае проатлантически, проамерикански и проукраински позиции относно войната в Украйна и това беше много важно за утвърждаването ѝ на международната сцена. Относно отношенията ни с нашите основни партньори - Франция, Германия, Испания - те могат да бъдат проблематични в началото, но позициите на Италия в Европейския съюз и в Европа няма да се променят из основи", каза още Винченцо Емануеле.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бягство от мобилизацията: Руснаци плащат по 1200 долара, за да напуснат страната
Бягство от мобилизацията: Руснаци плащат по 1200 долара, за да напуснат страната
Национален протест на служителите в РЗИ
Национален протест на служителите в РЗИ