НОВИНИ

Цветан Цветанов: Позицията на България за частичната мобилизация в Русия е закъсняла

bnt avatar logo
от БНТ
10:36, 26.09.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В "Денят започва" Цветан Цветанов, лидер на "Републиканци за България", определи позицията на българското правителство и президент след частичната мобилизация в Русия като закъсняла. Според него е трябвало незабавно да се свика съвет по сигурността към МС.

"Ние не виждаме нищо, което да се случва през последните месеци, което да бъде с много ясно позициониране на страната ни и изпълняване на ангажиментите ни към НАТО и ЕС", заяви Цветанов.

Той подчерта, че предвид случващото се в Русия, службите у нас трябва да очакват миграционен натиск от хора, бягащи от мобилизацията и предупреди, че заедно с тях, у нас могат да бъдат внедрени и агенти.

"Сега трябва да очакваме такъв натиск от Русия и службите да си свършат работата много добре, защото могат да бъдат внедрени хора от паравоенни формирования, или хора, които да провокират напрежение. Тези, които бягат от Русия, трябва да получат хуманитарен статут, но да отговарят на условията за това", заяви Цветанов.

Цветан Цветанов изрази мнение, че България е станала 100% зависима от Русия към края на 2020 г., при реализирането на „Турски поток“. Той попита защо страната ни се отказала в този период от 1 млрд. и 350 млн. лв., които са щели да дойдат по стария газопровод, който е идвал от Украйна и припомни, че договорът е бил до 2029 г.

"Ние сме част от това което се случва днес в Украйна, защото ако нямаше "Турски поток" и "Северен поток", Русия нямаше да си позволи това, което прави днес, защото основният ѝ приход е от енергийните ресурси, които тя изнася", допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души, сред които двама ученици, пострадаха при катастрофа на бус край Монтана (СНИМКИ)
Четирима души, сред които двама ученици, пострадаха при катастрофа на бус край Монтана (СНИМКИ)
Коне и крави изскачат в района на прохода Предел
Коне и крави изскачат в района на прохода Предел