НОВИНИ

Какви са шансовете за стабилно управление след изборите - коментар на Юрий Асланов и Юлий Павлов

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 26.09.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

"В предизборната кампания преобладават негативните послания и те звучат много по-силно. Кампанията е изтъкана от издигане не на червени линии, а направо на червени зидове кой с кого няма да се коалира и не отговаря на очакванията на гражданите", коментира в "Денят започва" социологът Юлий Павлов.

Той е категоричен, че почти всички кампании са насочени към твърдите ядра и поради тази причина няма голяма надежда да се повиши избирателната активност. Отбеляза, че икономическите теми тревожат хората, а те много малко присъстват в разговора на кандидатите с избирателите.

Според Юлий Павлов пряка намеса на служебния кабинет в предизборната кампания няма.

"Има упреци от една или друга страна, че той префокусира определени теми. Що се отнася до организацията на изборите - досега не сме чули някакви упреци, каквито имаше преди изборите миналата година", уточни Юлий Павлов.

Социологът Юрий Асланов подчерта, че масовият интерес към тази кампания е слаб.

"Няма определени силни и оптимистични очаквания за развръзка на политическата криза, макар че хората биха желали да се стигне до някакъв компромис и разбирателство между политическите сили и след изборите да се направи опит за сформиране на редовен кабинет. Към вътрешнополитическата криза, която преживяваме от две-три години, се наслагват няколко външни кризи, които са тежки и сложни - те могат да разрушат социалните баланси, да влошат икономическото положение. Политическите сили, участващи в кампанията, използват посланията по-скоро за взаимни нападки или за оправдания, но не и за разговор с хората", коментира Юрий Асланов.

Той допълни, че тази година делът на колебаещите се за кого да гласуват е съществено по-нисък, отколкото миналата година.

"Факторът на умора е налице. Преди тези избори се увеличава делът на хората, които очакват отново да не бъде съставено правителство или то да е краткотрайно. Шансовете за съставяне на правителство сега не изглеждат добри и участниците в предизборната борба допълнително предлагат аргументи в тази посока с поведението си и с посланията си", каза още Юрий Асланов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Людмила Самсонова спечели тенис турнира в Токио
Людмила Самсонова спечели тенис турнира в Токио
Брендън Накашима спечели първа титла в кариерата си
Брендън Накашима спечели първа титла в кариерата си