Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Военни експерти: България трябва да има по-ясна и категорична позиция за войната в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 26.09.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

България трябва да излезе с по-ясна и категорична позиция относно войната в Украйна. Около това мнение се обединиха в "Денят започва" експертите в областта на отбраната Йордан Божилов и ген. Атанас Запрянов. Според тях има слабости в комуникацията между власт и общество, заради която проникват много фалшиви новини и пропагандни тези, които бързо се разпространяват.

България не ремонтира украинска военна техника, а машините, които потенциално бяха предвидени за ремонт у нас, вече се намират на територията на Украйна, дарени от съседна на нас държава, заяви Йордан Божилов. По думите му страната ни е имала готовност да ремонтира украинска военна техника, но решението за това е на е страната, която е предала техниката на Украйна или на украинското правителство и то не е било взето.

"Много е ключово за нас като общество - все още сме разединени в оценките си, залети сме от дезинформация и фалшиви новини и тук правителството трябва да направи много неща, за да сме обединени в оценките си и да бъдем обединени около това, че трябва да има прекратяване на тази война, че е необходима помощ за Украйна и натиск към Русия да спре военните си действия", заяви Божилов.

"Липсата на парламент е много негативна в този случай, защото в българската конституция никой не може да замени парламента при такава ситуация на военни заплахи и рискове. Никой не може да замени Народното събрание. Ако парламентът работи и участва в дебата, това ще е допълнителен канал за информация на българското общество", допълни ген. Атанас Запрянов.

Генерал Запрянов приветства решението на служебното правителство да поръча още 8 самолета Ф-16 и призова следващия парламент да продължи работата в тази посока.

И двамата експерти са на мнение, че обявената от Путин мобилизация, представлява ескалация на военните действия. Според тях протестите в Русия нямат достатъчно сила, за да променят политиката на Кремъл, но представляват "събуждане" на гражданите. Те прогнозираха, че руският президент Владимир Путин ще използва зимния сезон и проблемите с енергийните доставки, за да се опита да притисне държави в Европа, включително и Украйна, да приемат неговите условия.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победи за Хърватия, Дания, Полша и Нидерландия в неделя вечер в Лигата на нациите
Победи за Хърватия, Дания, Полша и Нидерландия в неделя вечер в Лигата на нациите
Спасителят на "Писта София": Бих искал да видя мъжа трезвен
Спасителят на "Писта София": Бих искал да видя мъжа трезвен