Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Питай експерта": Как да управляваме личните си финанси?

от БНТ
10:03, 26.09.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Как да управляваме личните си финанси по време на криза? Вижте съветите на председателя на УС на Асоциацията на личните финансови консултанти Стойне Василев в рубриката "Питай експерта" на "Денят започва".

"Всичко поскъпва, официалната инфлация от 17 - 18%, реално е много по-висока. В нашето семейство, например, е 25%. Тоест, ако не се увеличат доходите, ние реално обедняваме. Затова трябва да оптимизираме нашите разходи. Каквото и да си говорим, ни чака един малко по-тежък период, а пък всеки може да намали или да оптимизира малко от разходите си, да увеличи малко спестяванията си, да погледне какво се случва с кредитите и ако имаме малко свободни средства, да ги инвестираме.", съветва той.

Много е важно в началото на месеца да направим разчет на приходите и разходите си. Добре е да заделяме по 10% от месечните си средства настрана, след което да отделим средства за всички задължителни разходи като кредити, наем, режийни. Останалото се разпределя на дневна база, съветва Василев.

Според него вноската по жилищния кредит е добре да е не повече от 20% от месечните ни приходи.

Хората, които разполагат с повече средства, е добре да не ги държат на едно място, а да си направят т.нар. "диверсифициран портфейл". Той може да включва инвестиции в имоти и злато, например.

Ако стартираме собствен бизнес, е добре да го финансираме сами, и да започнем с по-малко. Ако нещата потръгнат, тогава е идва момента за големите кредити, съветва Василев.

От асоциацията на личните финансови консултанти настояват обучението по финансова грамотност да влезе в училище. Стойне Василев съветва да учим децата си как да харчат и спестяват от ранна детска възраст като джобните пари са много добър инструмент за това.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Коне и крави изскачат в района на прохода Предел
Коне и крави изскачат в района на прохода Предел
Борислав Сарафов е предложен за втори мандат начело на Националната следствена служба
Борислав Сарафов е предложен за втори мандат начело на Националната следствена служба