НОВИНИ

11 кандидати влизат в битка за кметския стол във Видин

четирима влизат битка кметския стол видин
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 25.09.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Политика
Слушай новината

Народният представител в 48-ото и 49-ото Народно събрание Любен Иванов е номиниран от ПП-ДБ за кандидат за кмет на Видин. В настоящия парламент е заместник-председател на Комисията по туризъм. Той е областен управител на Видин в периода януари - август 2022 г. От 2015 до 2021 г. е общински съветник във Видин. По образование е юрист. Повече от 19 години е адвокат в областта на търговското право и търговската несъстоятелност.

ГЕРБ издигна кандидатурата за кмет на областния координатор на партията във Видин Александър Матеев. Директор е на Областна дирекция "Земеделие и гори" - Видин за периода 2009 - 2013 г. През 2018 - 2020 г. е директор на Областна дирекция "Земеделие" във Видин. Завършил е Художествената академия в гр. Клуш - Напока, Румъния, специалност "Живопис". През 2017 г. записва магистратура във ВВУ "Любен Каравелов", специалност "Архитектура".

Настоящият кмет Цветан Ценков, който на местния вот през 2019 г. беше избран от местна коалиция СДС, сега отново е кандидат. Издигнат е от местна коалиция СДС с участието на НДСВ и "Новото време". Ценков е лекар, специалист по вътрeшни болести и кардиология. Основател е на медицински център във Видин. През 2001 г. е избран за народен представител в 39-ото Народно събрание от НДСВ. През 2005 г. става член на Управителния и надзорния съвет на НЗОК. Заместник-кмет на Община Видин в началото на мандат 2011-2015 г.

Кандидат за кмет отново е и Огнян Кирилов Ценков. Той е бивш кмет на Видин от партия ГЕРБ от 2015 до 2019 г. На 21 април 2020 г. подава заявление за прекратяване на членството си в ГЕРБ и се присъединява към "Републиканци за България". Кандидатурата му сега е издигната от коалиция "Заедно за силна община" с участието на "Републиканци за България" и ПП "Зелен съюз". Служил е като като офицер в Българската народна армия (1985 - 1990), а в периода от 1993 до 2009 г. е на работа в системата на МВР във Видин. От декември 2014 г. до избирането му за кмет от ГЕРБ е бил заместник областен управител на Видин.

Росен Живков е кандидатът на политическа партия "ВМРО - Българско национално движение" за кмет на Община Видин. Живков има висше образование, специалност "Публична администрация". Три мандата е бил общински съветник в Общински съвет Видин. Народен представител в 44-ото Народно събрание.

Стефан Стефанов е кандидатът на политическа партия "Възраждане" за кмет на община Видин. Стефанов е адвокат с над 20 години стаж и e член на дисциплинарния съд към видинската адвокатска колегия. Завършил е висше образование в Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград.

Тошко Тодоров е кандидатът на политическа партия „Средна европейска класа“ за кмет на Община Видин. Витанов е със средно специално образование. Работил е като строителен техник към "Мостстрой" и в уранови рудници към фирма "Редки метали".

Местната коалиция "Левицата!"(Политическо движение Социалдемократи, МИР, Български социалдемократи и Български възход) издига за поста Димитър Велков.

Иван Иванов е кандидат за кмет, издигнат от "БСП за България".

Милен Милчев е подкрепен от ПП „Има такъв народ“.

Красимира Елисеева е номинацията на "КОД" (Консервативно Обединение на Десницата).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: За местния вот няма да се доставят нови машини, ще се използват наличните
ЦИК: За местния вот няма да се доставят нови машини, ще се използват наличните
България участва в конференция за треньорско образование на УЕФА
България участва в конференция за треньорско образование на УЕФА