НОВИНИ

Благодатният огън слезе в Йерусалим

bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 04.05.2024
5149
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Благодатният огън слезе в Йерусалим в църквата на Божи гроб.

Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща големия християнски празник - Възкресение Христово (Великден).

От ранна сутрин хиляди вярващи от цял свят се стичат към Стария град на Йерусалим, където се намира главната светиня на християнството - Църквата на Божи гроб (храма на Възкресението Христово), която е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръсва. Поклонници прекараха няколко часа в пламенна молитва с молба за изпращане на огън, който се смята за чудотворен.

Напливът от богомолци в навечерието на Великденските тържества тази година забележимо оживи тесните улици на Стария град, които бяха пусти през последните шест месеца заради войната между Израел и Хамас.

Много поклонници не крият факта, че са се страхували да пътуват до Израел тази година, където все още е в сила военното положение, но те все пак се осмелиха да дойдат в Йерусалим, за да се присъединят към чудото на слизането на Божествения огън.

Израелската полиция е въвела засилени мерки за сигурност, стотици полицаи следят за реда по улиците, а влизането в древната част на града е ограничено. Въведени са и ограничения за влизане в храма - вътре могат да влизат само притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации, предупредиха от полицията в навечерието на церемонията.

Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се праща делегация до Израел и до светия град Йерусалим, която да пренесе Благодатния огън в България. Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне тази вечер в Русе от Румъния.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И президентът на МОК Томас Бах изяви желание да се потопи във водите на река Сена преди Игрите в Париж
И президентът на МОК Томас Бах изяви желание да се потопи във водите на река Сена преди Игрите в Париж
Намериха двама издирвани младежи от Русе
Намериха двама издирвани младежи от Русе