НОВИНИ

Найден Тодоров: Културата е възможно най-реформираният сектор в България, но за съжаление неуспешно

bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 04.05.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Културата е възможно най-реформираният сектор в България, но за съжаление неуспешно. Културата през последните 35 г. не знае накъде върви, вървим в една спирала, която води до обедняване на хората, които се занимават с култура, до несигурност в културата, до въпроса - има ли култура в България. Това заяви в "Денят започна с Георги Любенов" служебният министър на културата Найден Тодоров.

"През февруари бяха приети корекции в Закона за закрила и развитие на културата. Те сами по себе си не могат да проработят без да се приеме една следваща нормативна база, която се базира на тези промени. Тези нормативни документи се забавиха. Опитваме се да наваксаме и да ги приемем, за да може промените в закона действително да се отразят на хората. Големият проблем е в начина на разпределение на парите, не само в липсата им. Гилдиите са в различна форма на делегиран бюджет. Парите невинаги достигат до където трябва. Проблемът не е къде отиват парите, а как. Трябва да се направи - да се промени начина, философията, за това как достигат парите до хората", каза министърът.

"Липсата на културна политика също е вид културна политика. Не бива да забравяме, че при тази непрекъсната смяна на правителства, което по принцип е нещо много лошо за България, това променя политиката на България, като посока, в която тя се движи. Но под министрите, под заместник-министрите има една администрация, която не спира да работи, така че не може да се каже, че държавата е оставена съвсем на самотек", коментира Тодоров.

Той обясни, че повторното поемане на поста на служебен министър на културата е дошло по покана на премиера Димитър Главчев.

"Познавам по-малко хора в това правителство, но познавам премиера Главчев, така че съм спокоен. При предишното служебно правителство бях поканен от президента Радев. Хубавото е, че никой не ме е питал дали съм от някаква политическа партия. В живота си аз съм музикант и един музикант не е хубаво да е от някаква политическа партия,защото работата на музикантите е да работят за всички", категоричен е той.

"Моето усещане е, че всички са недоволни въобще от министрите. Това ще е работата на следващото редовно правителство - да върне доверието към тези, които управляват."

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ванкувър се класира за полуфиналите в Западната конференция на НХЛ
Ванкувър се класира за полуфиналите в Западната конференция на НХЛ
България изпраща четирима боксьори на "Златен гонг"
България изпраща четирима боксьори на "Златен гонг"