НОВИНИ

Версията на Гешев: Вероятно Алексей Петров е земесен в моето покушение

Година след взрива разследващите все още "мълчат"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:05, 02.05.2024
26171
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Година след взрива разследващите мълчат по случая, но бившият главен прокурор има своя версия.

"Аз това, което предлагам, е, че зад опита за убийството ми с еквивалент на 5 кг тротил, а 3 кг са при атентата Сарафово, стои Бойко Борисов - бивш министър-председател на България."

Според Гешев единици са хората в България, които технически могат да организират подобен опит за покушение. Установеното взривно вещество не е налично в България и вероятно има намесени структури от чужбина.

"Ще цитирам един от най-добрите експерти на държавата Израел. Той каза "Това е военно изпълнение. От това съм загубил четирима колеги и се грижа за семействата им. Само с еквивалент 0,5 при подобно изпълнение се пробива брониран "Хамър", добави Иван Гешев - бивш главен прокурор.

Според Гешев организатор на покушението срещу него вероятно е покойният Алексей Петров - бивша барета и бивш съветник в ДАНС.

"За Алексей Петров имам предвид", смята Гешев.

"Предположенията изхождат от това, че след като отказах да прекратя "Барселонагейт", след като отказах да замина посланик, Алексей Петров излезе в деня преди да си скъсам оставката и заяви, че трябва да напусна поста главен прокурор. Знам, че Алексей Петров беше изключително близък с Борисов", добави бившият главен прокурор.

На този етап от прокуратурата не обявяват дали има заподозрени или пък гореща следа към поръчителите. Установено е единствено количеството на взривното вещество - около 2,5 кг нитропента.

Година след взрива мястото е покрито с гъста растителност и е трудно различимо. Разследващите все още проверяват дали взривното вещество действително е било със сила да пробие бронирания автомобил на НСО, в който се е возил Иван Гешев. Все още не е ясно кой и как е поставил бомбата и дали са оставени достатъчно следи, по които да бъде разкрита обективната истина.

Дали взривът е могъл да пробие бронировката на колата трябва да стане ясно от експертизи, направени чрез компютърно моделиране. Иван Гешев заяви, че едва преди няколко седмици е бил разпитан. Версиите, които бяха тиражирани преди година бяха от покушение с цел отстраняването на главния прокурор до инсценировка.

"Това, което се оказа и че в момента прокуратурата е на каишка към политиците. Ако това смятате, че е хубава промяна, добре. Питат защо не го направи по-рано. Защо не го арестува. Точно затова ме отстраниха, защото знаеха, че ще го арестувам и ме изпревариха с две седмици", заяви Гешев.

От "Правосъдие за всеки" са скептични, че случаят ще бъде разкрит.

"Този така наречен атентат на Ярема всъщност преструктурира политическите процеси в държавата".

"Най явното, което се случи, е не че политиката излезе от прокуратурата, а прокуратурата влезе в изпълнителната власт през Министерството на правосъдието и ще пише сама закона, който ще трябва да реформира прокуратурата. Министърът е заместник на главния прокурор Сарафов. В нашите среди казваме, че имаме министерство на прокуратурата, а не на правосъдието", убеден е бившият главен прокурор.

"Всичко си остава същото".

Година по-късно и бившият главен прокурор вече дебютира в политиката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ига Швьонтек е първата финалистка на турнира по тенис в Мадрид
Ига Швьонтек е първата финалистка на турнира по тенис в Мадрид
Вдъхновение за модата
Вдъхновение за модата