НОВИНИ

Град под земята: Разказва търсачът на опал Хамермайстер (СНИМКИ)

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:49, 02.05.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Почти нищо не е такова, каквото изглежда в Кубър Педи - градче на 850 северно от Аделаида. Под камъните и червеникавия прахоляк все още може да се открие благороден опал - минерал, чиито разновидности се ценят повече и от диамантите. Под горещата повърхност, която слънцето напича до 50 градуса, има цяла мрежа от улици, жилища, магазини. Има също бар и църква. Там се намира и единственият подземен четиризвезден хотел в света.

Търсачът на опал Маркус Хамермайстер обитава апартамент от 180 квадрата вече 14 години.

"Влезте, заповядайте. Както виждате, всичко тук е ръчна изработка. Това е кухнята, а това - холът. Това е спалнята ми. Помещенията поддържат естествено постоянна температура", показва Маркус Хамермайстер, търсач на опал.

"Тук нямаме нужда от климатици. Живеем под земята, температурите варират от 20 до 27 градуса. Това не е къща, която да охлаждате или пък да отоплявате през зимата", добавя той.

Свежият въздух на повърхността не е недостъпен лукс за хората от Кубър Педи. След залез слънце те излизат на открито, за да се насладят на относителна прохлада, а и на любимото си забавление - нощен голф.

"През деня не бихме могли да правим това. Прекалено е горещо. Дори миньорите избягват да копаят на открито в горещите месеци", разказва Джош Харис, миньор.

Голфът на тъмно изисква специална екипировка. Като подложки от изкуствена трева за стиковете и специални светещи топки.

"Така я изключвам, а така я включвам и тя ще свети през цялата нощ. Кубър Педи е създаден преди повече от век. И макар златните години за добива на опал да са отминали, в подземния град все още живеят около две хиляди души", допълва Джон Харис, миньор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тонали получи допълнително двумесечно условно наказание
Тонали получи допълнително двумесечно условно наказание
Моуриньо отказал на два пъти да поеме Португалия
Моуриньо отказал на два пъти да поеме Португалия