НОВИНИ

Кой ще поеме отговорност за създаването на частната болница "Мама и аз"?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
16:54, 02.05.2024
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Късно снощи министърът на здравеопазването Галя Кондева внесе в Министерския съвет доклада за отмяна на решението за строежа на нова частна многопрофилна болница. Минути по-късно правителството отмени решението си. Така Кондева спази ултиматума на премиера Димитър Главчев, който заплаши да я освободи от длъжност, ако не го направи.

Втори ден от Здравното министерство не коментират скандала. Разрешението за строеж предизвика сериозно обществено възмущение заради съмнения, че частната болница ще замести непостроената все още Национална детска болница. Премиерът заяви намерението си да потърси отговорност на хората, които са внесли предложението за разглеждане на проекта. От Министерския съвет публикуваха и стенограмата от заседанието на 30 април.

Премиерът Димитър Главчев призна, че правителството е отменило решението за изграждане на нова частна болница с 400 легла в столицата заради общественото напрежение и аргументите на президента и политическите партии.

"Аз се вслушах в техните аргументи, както и в обществената дискусия, която се разрази, след като приехме това постановление. Нищо не предвещаваше нещо подобно, всичко си беше абсолютно по законов ред, но наистина служебните правителства основно трябва да се занимават с организирането на честни и прозрачни избори и такива решения, които са по-далечна перспектива съм склонен да мисля, че не трябва да се предприемат от служебно правителство", заяви служебният министър-председател.

Министерският съвет публикува стенограма от заседанието си на 30 април. От нея става ясно, че здравният министър Галя Кондева обявява, че са преминати всички процедури, за да бъде одобрен проектът. Решението се приема без забележки или въпроси.

Втори ден Здравното министерство мълчи за това как е взето решението. Отмяната му може да стане причина инвеститорът "Търговска лига" да заведе дело. Те не отговориха на запитването на БНТ дали смятат да го направят.

В отговор до нас от Здравната каса заявиха, че два пъти са давали становище за болница "Мама и аз" - тя може да бъде финансирана от Касата, ако комплексната оценка на потребностите на населението покаже необходимост от разкриването ѝ.

От Агенция "Медицински надзор", която прави тази комплексна оценка, отговориха, че досега са изготвили три оценки за "Мама и аз" без обаче да посочват причините тези оценки да са положителни.

Усещане за решение, взето на тъмно - това е реакцията на различни организации, ангажирани по темата детска болница.

"Нещата са били подготвени, не е случаен денят, в който излиза, не е случайно, че са празници, че е Великден. Тук въпросът е кои са тези хора в администрацията на МЗ и на МС, които поставиха в дневния ред този въпрос. Заглавието ясно говори за каква болница става дума, какъв е бил проектът. "Мама и аз" няма как да е болница за възрастни граждани", заяви проф. Иван Литвиненко от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

В проекта на инвеститора обаче заложените детски легла са едва 40 - под 10% от заложения капацитет на болницата. Това не е първият опит на "Търговска лига" да открие болница в столицата. През 2021 г. тогавашният здравен министър Асена Сербезова отказва да издаде разрешение поради резултатите от проверка на потребностите на населението в София от медицинска помощ, според които нужда от подобна болница няма.

"Когато тя заработи тя може да промени структурата си и от 40 да станат 400 педиатрични места и когато се построи другата държавна, а тя ще се построи със сигурност много по-бавно във времето, тогава отговорът може да бъде ами няма нужда от такава болница, какво правим", попита проф. Иван Литвиненко.

В края на 2022 г. Министерският съвет одобрява Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги.

Данните показват, че в столицата в момента има излишък от почти 3000 болнични легла, а конкретно тези за активно лечение, каквито предлага новата частна болница - при тях излишъкът е почти 4000 легла. Как тогава е взето решението за одобрение на нови 400 легла при излишък от почти 4000, на този етап няма отговор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велико Минков призова майката на сина си да признае бащинството му, Габриела отказа коментар
Велико Минков призова майката на сина си да признае бащинството му, Габриела отказа коментар
Топенето на ледника
Топенето на ледника