НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност и протести се очакват на "Евровизия 2024" (СНИМКИ)

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:55, 02.05.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

10 дни остават до финала на "Евровизия" в Швеция, след като миналата година Лорийн спечели песенния конкурс и домакинството за своята страна. Изпълнители от 37 държави вече са в Малмьо и репетират за двата полуфинала.

И въпреки че целта на "Евровизия" е конкурсът да не бъде политизиран, тази година надпреварата е съпътствана от множество политически акции. Подготвят се демонстрации в подкрепа на Палестина и срещу участието на Израел в Евровизия, очаква се да се проведе алтернативен песенен конкурс.

Шведските власти вземат сериозни мерки за сигурност и ще разчитат на подкрепа от Дания и Норвегия.

Песенният конкурс слага на пауза различията, проблемите и конфликтите, защото "Евровизия" обединява с музиката.

"Мисля, че тази година изпълнителите са смели. Те търсят начин да излязат от рамките и да бъдат малко луди. На сцената ще бъде много, много цветно, много шумно - нали знаете - интересни движения, странни костюми. Изпълнителите тази година мислят, че за да спечелят - трябва да полудеят", смята Уилям Лий Адамс - експерт.

И въпреки, че идеята на Евровизия е да стои далеч от политиката, тази година политиката не стои далеч от Евровизия. И няма как да бъде по-различно - все пак милиони гледат - аудитория, търсена от всяка идея или кауза.

"Тази година усещането е различно сякаш хората имат нужда от радост. Новините са много депресиращи точно сега. Така че всички топ изпълнения са диви и необичайни. Певците искат да накарат хората да се усмихнат. И мисля, че това е тяхната стратегия за тази година", смята Уилям Лий Адамс.

А в Малмьо се очакват огромни демонстрации. Ситуацията в Близкия изток провокира протести срещу участието на Израел в песенния конкурс. Нещо повече - подготвя се алтернативен на "Евровизия" песенен конкурс в знак на солидарност с Палестина.

"Това е певческо състезание, което е алтернатива на "Евровизия". Надявам се, че възможно най-много хора ще се присъединят към нас, за да покажат своята подкрепа", казва Елън Хансън Хорсанд - организатор на певческо състезание Falastinvision.

"Мисля, че ще станем свидетели на много протести. За хората от всички страни на проблема - "Евровизия" е една важна сцена да изразят чувствата си и мислите си, така че няма да се изненадам ако има множество конкурентни песенни конкурси", прогнозира и Уилям Лий Адамс.

Всичко това означава само едно за местните власти: засилени мерки за сигурност. Още повече, че посетители от над 80 държави имат билети за големите концерти. Полицията класифицира "Евровизия" като национално специално събитие и полицейски служители от Дания и Норвегия ще помагат на шведската полиция.

"Очакваме до 100 000 посетители в Малмьо и ще посрещнем това с много, много голямо полицейско присъствие", заяви Нилс Норлинг - прессекретар на полицията в Малмьо.

А отвъд обществените вълнения, песните и тази година носят безброй послания с безброй възможни тълкувания.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има нужда от педиатрични сестри, а не от частна детска болница, заяви Мария Брестничка
Има нужда от педиатрични сестри, а не от частна детска болница, заяви Мария Брестничка
Тонали получи допълнително двумесечно условно наказание
Тонали получи допълнително двумесечно условно наказание