НОВИНИ

110 000 ученици от 7. и 10. клас се явиха на НВО по БЕЛ - резултатите излизат до 28 юни

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:24, 14.06.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Образование
Слушай новината

Близо 110 000 седмокласници и десетокласници се явиха днес на Национално външно оценяване по български език и литература. Седмокласниците преразказваха разказа на Красимир Бачков "Талисманът", а десетокласниците писаха резюме върху "Дърво без корен" на Николай Хайтов. За втора поредна година изпитът е "две в едно".

Вижте верните отговори от изпита по български език и литература за 7. и 10. клас

Вариант 1 от два възможни, по който да работят седмокласниците, беше изтеглен в просветното министерство.

Днес учениците решаваха тест от 25 въпроса и писаха преразказ върху "Талисманът" от името на неутрален разказвач. Темата на неизучавания разказ е как ученически оркестър събира пари за болно момиче. Разказът е писан специално за банката с произведения на министерството.

Седмокласниците писаха преразказ върху творбата "Талисманът" на Красимир Бачков

Кольо Фичето пък е герой на тестовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита на седмокласниците. Изисква се и с три-четири изречения да се обясни внушението на думи на Моканина от "По жицата" на Йовков.

Колкото до притесненията на родителите дали догодина тестовете вече ще включват няколко различни предмета, зам.-министър Мария Гайдарова каза:

"Нямаме никакви данни към момента за промени, които са предвидени. Когато има такива, те ще бъдат извършени след необходимите консултации, евентуално".

За десетокласниците днес не беше теглен вариант, той е само един. Учениците решаваха тест от 23 въпроса за час и половина. Работили са с три текста - научен, медиен и художествен. Една от задачите е теза по темата "Човекът и общуването", друга - да се напише резюме върху откъс от "Дърво без корен" на Хайтов.

Националното външно оценяване след 10-и клас се провежда за втора поредна година и има много противници. Чрез него десетокласниците от Обединените училища могат да продължат образованието си в 11-и и 12-и клас. Резултатите и от двата изпита ще бъдат готови до 28 юни.

Доволни ли останаха от изпита учениците - вижте във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с награда за популяризиране на българския туризъм
БНТ с награда за популяризиране на българския туризъм
Кой с кого и против кого - политическата математика след оттеглянето на ИТН от властта
Кой с кого и против кого - политическата математика след оттеглянето на ИТН от властта