НОВИНИ

Кирил Петков търси 121 депутати без зависимости (обобщение)

Николай Минков
от Николай Минков
18:03, 14.06.2022
Чете се за: 05:32 мин.
Политика
Слушай новината

Политически отзвук от вчерашните обвинения между бившите коалиционни партньори от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ".

Във Велико Търново премиерът Кирил Петков заяви, че най-важното сега е да има 121 депутати без зависимости и призова депутатите да мислят държавнически, защото най-лошият сценарий е отиване на предсрочни избори.

Ако България влезе в поредица от избори, би било пагубно, заяви премиерът.

"Най-важното нещо, върху което сме се фокусирали сега, е да имаме 121 депутати, които никой от тях да няма и никой от тях да не спира реформата в съдебната система и промяната в антикорупционната комисия. Да можем да приемем бюджета", каза той.

Кой с кого и кой против кого - политическата математика след оттеглянето на ИТН от властта

Според него, въпреки трусовете, правителството е стабилно и призова да се прави разлика между ръководството на ИТН и депутатите.

"Имахме една наистина като ръчна спирачка от страна на ръководството на ИТН, защото вече разделям ръководството на ИТН и неговите депутати и последователи. И сега се надявам в съвсем скоро време, успявайки да вземем 12 депутати, като допълнителна подкрепа към правителството, нещата ще се отпушат и ще се движим много по-добре. Да. Движим изцяло с идеята, че това правителство е стабилно", каза той.

Кирил Петков: Най-важното сега е да имаме 121 депутати без зависимости

Заяви още, че ще предложи нови министри на мястото на подалите оставка, когато осигури парламентарно мнозинство. Чрез него ще стане възможна и правосъдната реформа, ще се отпушат и инфраструктурните проекти. Петков предупреди, че предсрочните избори ще хвърлят държавата в хаос.

"Ако нямаме 22 приети закона до края на годината, губим и спираме 12 млрд. в европейски средства за българската икономиката, актуализацията на пенсиите не се случва. Това е невероятен удар върху най-бедните пенсионери в този момент. Младите семейства не получават допълнителни облекчения - данъчни. А горивата продължават да са на тези цени", каза Петков.

Петков отхвърли обвиненията на ИТН, че води задкулисни разговори с техни депутати.

"От самото начало, още преди да говорим с когото и да е било, аз излязох и казах - сега ще търся още 12 човека. Няма нищо задкулисно и няма никакви уговорки. Аз ще продължа да говоря, и сега го казвам съвсем ясно, с всеки, и съм сигурен, че ще срещнем още хора и съмишленици".

По повод изявлението на Слави Трифонов, че ще го съди заедно Асен Василев заради вчерашните им изказвания, премиерът отговори лаконично:

"Всеки има права в тази държава. Да си ги употребява".

Слави Трифонов: Ще заведа дела срещу Кирил Петков, Асен Василев и Радостин Василев

В Трявна Петков заяви, че правителството е атакувано от три посоки - сивия сектор, който си има политически лобита, от енергийни групировки и от Кремъл.

"Много хора от сивия сектор и от тъмния сeктор в момента губят големи средства и биха се радвали, ако имат влияние през политическите сили това правителство да го няма. Руската държава и техните хора също биха се радвали да видят друго правителство, така че събираме много врагове", каза той.

По повод публикуваните в някои сайтове снимки премиерът отговори така: "Това, което се вижда, е безпрецедентна атака. Използват се всякакви, черни, жълти, кафяви методи, но няма да ни спрат".

Кирил Петков с първи коментар за атаките срещу него

Коментира и газовите доставки. Той съобщи, че през юли ще бъде готов интерконекторът с Гърция, по който ще тече азерски газ.

"Аз смятам да отида и до Баку в тази седмица, за една вечер, да потвърдим там и количествата, но ще имаме 1 млрд. куб. м, които ще потекат съвсем скоро време, очаквам до юли и август реално този 1 млрд. да влезе в България на цена, която е по-ниска от пазарната в този момент", каза премиерът.

Във Велико Търново Петков разговаря с 10-годишната Александра Стефанова, която преди време му написа писмо. Днес тя му каза, че иска да стане министър-председател.

Премиерът Кирил Петков посети Трявна след обилния дъжд (СНИМКИ)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков в Трявна: Не е нормално при всеки дъжд тези хора да имат проблеми
Кирил Петков в Трявна: Не е нормално при всеки дъжд тези хора да имат проблеми
Председателят на КНСБ: Актуализацията на бюджета ще мине, защото никой не иска да си създава врагове сред населението
Председателят на КНСБ: Актуализацията на бюджета ще мине, защото никой не иска да си създава врагове сред населението