НОВИНИ

Кой с кого и против кого - политическата математика след оттеглянето на ИТН от властта

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:10, 14.06.2022 (обновена)
Чете се за: 07:15 мин.
У нас
Слушай новината

Управляващите от вече тройната коалиция са оптимистично настроени, че мнозинство в парламента ще се постигне, въпреки че все още не им достигат 7 депутати. Очакванията са те да дойдат отново от групата на "Има такъв народ".

Взаимните обвинения между хората на Слави Трифонов и отцепниците не спират.

  • Какво показва политическата математика към днешна дата?

Вече тройната коалиция разполага със 114 гласа в парламента - 67 от "Продължаваме промяната", 26 от БСП, 16 от "Демократична България" и петимата, отцепили се от "Има такъв народ". Днес те са подали заявления в деловодството на парламента, че напускат своята група и така на практика стават независими. Най-вероятно ще заемат последните редове в залата.

7 гласа подкрепа обаче още не достигат. Според експерти е възможна и игра с кворума. При отсъствието на народни представители - тези 7 гласа може да се компенсират. Според правилника на Народното събрание едно предложение се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

В управленското уравнение за седмица формулата се промени и продължава да се променя в търсене на подкрепа за мнозинство. 12 депутати не достигаха.

След разцеплението на "Има такъв народ" е осигурена подкрепа от петима.

7 още не достигат.

От "Продължаваме промяната" са оптимисти.

"Имаме призив към всички народни представители, които искат да бъдат на страната на промяната, които искат в битката за България да застанат на страната, която се бори с корупцията, което иска българите да се чувстват европейци.

БНТ: И все пак от кого очаквате подкрепа?

Борислав Сандов: Най-нормалното е да дойде от народните представители от ИТН. Защото в миналия парламент те бяха първа политическа сила и много хора повярваха и очакват от тях да донесат промяна. Тази промяна може да стане като се присъединят към мнозинството, което в момента се намира в НС между ПП, БСП и ДБ.

Вицепремиерът Борислав Сандов смята, че вътрешни рокади в рамките на това правителство са възможни, но смята, че по-важното е кабинетът в този му вид да събере по-широка подкрепа за необходимите реформи и да се сложи определен срок за действия.

"За мен ключово важно е поне до приключване на войната ние да имаме стабилно правителство и най-вече работещ парламент. Ние няма да търсим индивидуално тези хора, ние сме отправили общ апел към всички депутати на "Има такъв народ" да се обърнат към своите избиратели, да видят какво са обещали в своите програми и да подходят отговорно към държавата", коментира той.

"Това, което ДБ отстоява вече трети парламент, е, че управлението е възможно само ако има ясно мнозинство", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

А взаимните атаки след разцеплението на "Има такъв народ" не спират". Независим депутат от вчера, Георги Георгиев обвини в ефира на БНТ регионалния министър в оставка Гроздан Караджов в задкулисни действия и договорки.

"Има договаряния за комисионни. Комисионната не е нещо, което получаваш едни пари в сака или в чекмеджето, или кюлечетата, както бяха на снимките. Комисионните сега са под формата на банкови преводи, под формата на договори на фирми подизпълнители, преводи в офшорни сметки", заяви той.

Георгиев: Оттеглих доверието си към Гроздан Караджов още февруари, надявам се и други да си дадат сметка

Според Георгиев хора от ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са свързани с кръга "Делта хил". Гроздан Караджов отхвърли тези твърдения.

"Нито една обществена поръчка не сме успели да проведем през тези 6 месеца. През тази година няма нито една обществена поръчка, която да сме провели и това ви се подписвам. Има пуснати обществени поръчки - за новите ТРП-та, за нови основни ремонти, за ново проектиране, но всичките са в обжалване. През цялото време имам усещането, че мафията е пробила много жестоко "Промяната", коментира Караджов.

БНТ: Вие кога за последно сте говорил със Слави Трифонов и кога сте го виждал за последно?

Гроздан Караджов: Преди няколко минути по телефона, а иначе съм го виждал преди две седмици. Няма как да ви разказвам какво си казвам с хората по телефона.

За БСП в момента цел номер едно е актуализацията на бюджета заради пенсионерите и младите семейства. Вярват, че подкрепа все пак ще се намери.

"Считам, че няма да има народен представител, който да не иска да изпълни тази клетва за нещо, което безспорно е в изключителна помощ на обществото. Аз мисля, че действително здравият разум и това, което е необходимо в момента за държавата и за хората, ще надделее над вътрешнополитическите интереси на една или друга формация", заяви Борислав Гуцанов - депутат от ПГ на "БСП за България".

От Възраждане изненадващо обявиха, че повече няма да се регистрират в зала, а осигуряването на кворума било задължение на мнозинството.

БНТ: Но ако те все пак успеят да съберат кворум, тогава няма ли да осигурите мнозинство за вземане на решенията с по-нисък кворум?

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане": Не, защото ако те в крайна сметка успеят по някакъв начин да съберат кворум... аз не виждам как ще стане обаче това. Трябва ИТН, ГЕРБ или ДПС да им дадат необходимите гласове. Ако това нещо стане, в крайна сметка, ние ще се регистрираме и ще участваме в гласуванията, точно за да не се получи така, че да имат нисък праг за вземане на решения. "Възраждане" не се продава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
110 000 ученици от 7. и 10. клас се явиха на НВО по БЕЛ - резултатите излизат до 28 юни
110 000 ученици от 7. и 10. клас се явиха на НВО по БЕЛ - резултатите излизат до 28 юни
Кирил Петков в Трявна: Не е нормално при всеки дъжд тези хора да имат проблеми
Кирил Петков в Трявна: Не е нормално при всеки дъжд тези хора да имат проблеми