НОВИНИ

128 дни в плен: Кои са освободените заложници на Хамас

67 палестинци са загинали след последвалата въздушна атака над Рафа, според радикалната групировка

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:43, 12.02.2024
Чете се за: 04:20 мин.
По света
128 дни плен освободените заложници хамас

След 128 дни в плен, Израел освободи двама заложници след зрелищна операция в Рафа.

  • Мъжете са в добро физическо състояние. Изведени са от Газа с хеликоптер.
  • Последва мощна въздушна атака в Рафа.
  • Според радикалната групировка Хамас, при военната операция са загинали най-малко 67 палестинци.

Емоционално и с много прегръдки - така бяха посрещнати от семействата си Фернандо Симон Марман, на 60, и Луис Хар на 70. Двамата са отвлечени от кубица Нир Ицках при първото нападение на Хамас през октомври миналата година.

Зетят на Идън Бехерано - Луис Хар, разказа, че са научили за новината в 3 през нощта.

"Много сълзи и прегръдки и малко думи. Просто бяха заобиколени от семействата си, а ние бяхме край любимите си хора, с които не сме се виждали толкова дълго време - повече от 4 месеца. Психически изглеждат добре, физически - също, но съм сигурен, че през следващите седмици няма да им е леко", казва Идън Бехерано.

Бехерано, обаче, призова властите възможно най-бързо да върнат и останалите около 130 души, които продължават да са в плен на "Хамас".

Освобождаването на двамата мъже е станало възможно след прецизна информация от разузнаването. Освен армията, в операцията са участвали спецслужбите. Двамата освободени са върнати в Израел с хеликоптер.

"Рано сутринта специални части проникнаха в жилищна сграда в Рафа и откриха двамата заложници, които бяха държани от въоръжени терористи в апартамент на втория етаж. Минута след нахлуването в зданието, южното командване започна въздушна атака, за да даде възможност на спецчастите да се оттеглят и да атакуват бойците на "Хамас" в района", каза Ейлон Леви, говорител на израелското правителство.

Драматичното спасяване има за цел поне временно да успокои близките на заложниците, държани от "Хамас" и да покаже усилията на правителството в тази посока на фона на нарастващия гняв сред израелците.

А за да гарантират успеха на операцията, веднага след нея израелската армия започва масирана въздушна атака в Рафа. Загиналите и ранените са десетки.

"Те изтриват от лицето на Земята джамии, хора, бежанци. Все казваха - отивайте в Рафа, и хората дойдоха. И сега какво - те ли са мишената?", пита Халед Ал-Тауил, жител на Рафа.

"Куршум е рикоширал в стаята на сина ми - уцелил е шкафа, а след това леглото... Защо ни унищожават? Какво сме направили?! Нищо не ме сме направили!", казва Аатаф Сейм, жител на Рафа.

В Рафа - най-южният град в ивицата Газа, на границата с Египет, убежище са намерили около милион и половина души, които са избягали от военните действия във вътрешността на палестинската територия. От няколко дни обаче Израел нареди евакуация на цивилни в града, и обяви по-интензивни военни действия в района.

Международната общност, начело със САЩ, изрази тревога от подобен ход. В изявление на "Хамас" се казва, че атаките в Рафа са продължение на "геноцидната война" и опитите на Израел за насилствено изселване на палестинци.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милен Василев: Няма как да има обединение между шахматните федерации
Милен Василев: Няма как да има обединение между шахматните федерации
Рая Карабова спечели титлата на турнира от веригата "Ten Pro" в Нидерландия
Рая Карабова спечели титлата на турнира от веригата "Ten Pro" в Нидерландия