НОВИНИ

13 моряци от кораба "Царевна" са заразени с коронавирус (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 31.12.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

13 моряци от плаващия под малтийски флаг български кораб "Царевна" са заразени с коронавирус. Починал е готвачът. Останалите се чувстват добре и са карантинирани.

Плавателният съд е пристигнал във Варненския залив снощи за снабдяване с провизии и смяна на член от екипажа.

Корабът "Царевна" идва от украинското пристанище Мариупол. На борда му има 17 българи и един украинец. При влизане в наши териториални води капитанът не е съобщил, че на плавателния съд има болни моряци. Не е известно дали починалият готвач е бил с ковид, но е ясно, че е имал хронични заболявания. Тялото му е намерено снощи в кухнята на кораба.

"На кораба се е качил следовател. Извършва се оглед, извършват се разпити. Целта на досъдебното производство е да установи причините за смъртта на лицето. Информацията, която са подали от кораба е, че вероятно се касае за коронавирус", съобщи Станислава Бакалова, говорител на Районна прокуратура-Варна.

Направени са бързи антигенни тестове на целия екипаж. С положителни резултати са 13 от моряците. От всички са взети и PCR проби. Резултатите се очакват утре сутринта.

"Всички български моряци вече са по домовете си и са карантинирани. Агентът на кораба е осигурил и място, където украинският моряк да бъде изолиран в следващите дни", допълни Светлана Ганчева.

Корабът "Царевна" ще бъде основно дезинфекциран.

"Мерките са стандартни спрямо всички положителни лица. Всички ще бъдат карантинирани на адреса, който са посочили, и доколкото разбрах, почти всички са посочили домашни адреси. Няма нищо тревожно около здравословното им състояние, дори не са съобщили да имат оплаквания", обясни д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна.

За случая са уведомени следствените органи, здравната инспекция във Варна и Националният борд за разследване на произшествия в транспорта. Засега корабът остава на рейд във Варненския залив.

Репортер Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство с COVID-19 пътува в пълен автобус от София до Русе
Семейство с COVID-19 пътува в пълен автобус от София до Русе
"Световна щръклица" - новогодишната програма на БНТ
"Световна щръклица" - новогодишната програма на БНТ