НОВИНИ

В празничната нощ: Как ще посрещнем новата 2022 година?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:05, 31.12.2021
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Текат последните часове на 2021. Новата - 2022, посрещаме отново в условия на пандемия, този път под заплахата на Омикрон.

Първи я посрещнаха тихоокеанските острови Самоа и Кирибати - 12 часа преди нас. Последен ще е друг остров в Тихия океан - необитаемият Бейкър Айлънд.

Въпреки отменените на места тържества, ковид не отне от блясъка на новогодишната вечер.

В София пред сградата на БНБ тази вечер се състоя светлинно-лазерно шоу с участието на Дони и Нети. Това беше и кулминацията на честванията по посрещането на Новата 2022 година в столицата. От Столичната община припомнят, че тази година, както и предишната, няма да има новогодишен концерт, нито ще работи нощният градски транспорт заради спазването на епидемиологичните мерки.

София е и един от градовете, който се присъедини към инициативата на фондация "Четири лапи" за намаляване на фойерверките, които причиняват стрес на животните.

Редица градове се отказаха от зарята за Нова година

Много общини в страната се отказаха от празничните фойерверки в новогодишната нощ, за да подкрепят кампанията на фондация "Четири лапи" – "Красивото за нас е ужасяващо за тях". Целта е бездомните животни и домашните любимци да не бъдат стресирани от силните гърмежи. А отмяната на зарята ще допринесе и за по-чист въздух.

Кои общини казаха "не" на зарята и кои заложиха на традицията?

В някои градове забраниха зарята за Нова година след призива на защитници на животните.

София, Стара Загора, Велико Търново, Кюстендил, Бургас, Симитли и Сандански са сред тях. Все още обаче фойерверките, използвани от хората в домовете - не са забранени.

Стара Загора първа обяви решението си да няма официална заря за посрещането на 2022 година. В спасителния център за диви животни в града "Зелени Балкани" в момента се грижат за 350 птици.

"Когато има сериозна заря птиците постоянно се блъскат във волиерите при нас. Нараняват си крилата, които после в амбулаторията трябва да обработваме и изпитват огромен, огромен стрес", казва д-р Руско Петров.

Общината реши, че спестените 6 хиляди лева, планирани за заря, ще бъдат дарени на пострадалата при пътен инцидент в града Диана Митова.

Община Пловдив също отмени новогодишната заря и подкрепи инициативата на фондация "Четири лапи".

"Разбрахме, да, и сме много щастливи от факта, че животните няма да страдат за поредна година и се надяваме и с пиратките така да стоят нещата в най-скоро време", коментира Венета Средева.

София също замени традиционната новогодишна заря със светлинно шоу и заложи на качеството на въздуха.

"По този начин допринасяме да не повишаваме нивото на фини прахови частици. Трябва да мислим по един по-екологичен начин", заяви Десислава Билева, зам.-кмет на София.

Гърмежи в центъра на Русе предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи, още повече, че използването на пиротехника беше забранено със заповед на кмета преди празниците.

"Подадох сигнал на 112, дойдох, намерих останки от зарята, една голяма кутия с тръбите, от които се изстрелва, много боклуци и мизерия. Въздухът миришеше ужасно, а по-късно чух нови изстрелвания на ракети и бомбички, видях как бомбичка гръмна под кола", разказа Искрен Гецов.

Наказани за този случай няма.

"За последните десет дни има подадени четири сигнала", съобщи Георги Игнатов, директор на Дирекция "Обществен ред и сигурност" в Община Русе.

И все пак официална новогодишна заря в Русе и в Благоевград ще има.

"Имаме лицензирана фирма, която да извърши тази заря. Уведомили сме МВР за предстоящото събитие", допълни Георги Игнатов.

"Да не бъркаме пиротехническото шоу, което правим от определена институция по стандартизирания начин, с пиратките, които се гърмят безразборно от гражданите, където и аз съм против", каза Илко Стоянов, кмет на Благоевград.

Решения за забрана на фойерверки от частни лица вече има в някои градове, но на някои места влизат в сила от следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки от желаещи да се ваксинират в навечерието на Новата година
Опашки от желаещи да се ваксинират в навечерието на Новата година
Над 800 000 деца в Испания вече са ваксинирани с първа доза
Над 800 000 деца в Испания вече са ваксинирани с първа доза