НОВИНИ

Стара Загора изпраща 2021 г. с Емир Нуханович - диригентът, спасил Сараевската опера

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
13:24, 31.12.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Култура
Слушай новината

В навечерието на Новата година и Държавната опера в Стара Загора ще подари на своите почитатели празничен гала концерт.

Той обаче ще е необикновен, защото ще срещне публиката с Емир Нуханович, който е въплъщение на идеята за силата на музиката и личната му история е най-яркото новогодишно послание.

Още в началното училище Емир Нуханович мечтае един ден да дирижира концерт като онзи, който всяка година гледа на 1 януари по телевизията от Виена. Преди 12 години мечтата му се сбъдва и той застава на диригентския подиум в Мюзикферайн.

Дирижира Сараевската филхармония - оркестърът, който дължи своето оцеляване именно на Емир Нуханович. Защото маестрото не позволява музикантите да замлъкнат в тежките години на войната.

"Това бяха четири много трудни години за живот в Сараево, без вода, без електричество, без отопление, но въпреки всичко ние свирехме. Първият ни концерт беше през 1993 година, точно на 31 декември, новогодишен концерт. И след това сме правили още много концерти, например, станалият известен концерт с Реквиема на Моцарт от разрушената Национална библиотека с маестро Зубин Мета, Хосе Карерас, Руджиеро Раймонди, Чечилия Газдия. Този концерт накара много президенти в Европа, както и американския президент да работят сериозно за прекратяването на войната. "Евронюз", Си Ен Ен излъчиха репортажи от този концерт 27 пъти за 24 часа! И това беше първата новина от Сараево, която не беше свързана с трагедия, а нещо хубаво, с добро послание", споделя диригентът.

За смелостта да дирижира дори по време на бомбардировките маестрото получава наградата "Свобода" от Международния център за мир. В края на разговора ни държи да благодари.

"Непосредствено след войната много български музиканти помогнаха за възстановяването на нашата филхармония. По време на войната имаше много бежанци, много хора напуснаха Сараево, 12 музиканти умряха и имахме голем проблеми. По някакъв начин се свързах с български колеги след войната и оттогава в Сараевската филхармония винаги са свирели между 15 и 20 музиканти от България", каза маестро Нуханович.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на заразените с COVID-19 и в Русенско
Ръст на заразените с COVID-19 и в Русенско
22-годишен защитник е второто ново попълнение на Ботев Враца
22-годишен защитник е второто ново попълнение на Ботев Враца