НОВИНИ

Редица градове се отказаха от зарята за Нова година

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 31.12.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Много общини в страната отмениха празничните фойерверки в новогодишната нощ, за да подкрепят кампанията на фондация "Четири лапи" - "Красивото за нас е ужасяващо за тях".

Целта е бездомните животни и домашните любимци да не бъдат стресирани от силните гърмежи. А отмяната на зарята ще допринесе и за по-чист въздух.

Оказва се, че освен да носи радост и настроение новогодишната заря може да бъде стресираща. В спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" знаят това най-добре.

"Когато има сериозна заря, птиците постоянно се блъскат във волиерите при нас, удрят се в мрежите, в гредите, нараняват си крилата, които после в амбулаторията трябва да обработваме и изпитват огромен стрес. Така че, наистина, колкото можем повече да спрем тези зари е доста по-добре и благоприятно за всички живи създания", обясни д-р Руско Петров.

Затова община Стара Загора първа се отказа да изстреля фойерверки в небето за Нова година. Вместо това спестените 6000 лева за заря ще бъдат дарени на Диана Митова. Студентката пострада тежко при пътен инцидент на кръстовище в града.

Без новогодишна заря в Стара Загора - средствата отиват в помощ на пострадало момиче

От кметската администрация са сигурни, че без пищна заря новогодишната нощ ще бъде далеч по-спокойна не само за животните, но и за възрастните хора и децата.

"Те се чувстват като на бойното поле. Притичвайки, се чудим кой къде ще оцелее", казва зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева.

Гърмежи в центъра на Русе предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи, още повече, че използването на пиротехника беше забранено със заповед на кмета преди празниците.

"Подадох сигнал на 112, дойдох, намерих останки от зарята, една голяма кутия с тръбите, от които се изстрелва, много боклуци и мизерия. Въздухът миришеше ужасно, а по-късно чух нови изстрелвания на ракети и бомбички, видях как бомбичка гръмна под кола. А това, че няма никакъв контрол не знам как да го коментирам, просто е жалко", заяви Искрен Гецов.

Наказани за този случай няма, но с помощта на видео наблюдението в града е засечено дете, хвърлило пиратка в метално кошче пред операта.

"Служителите от Първо РПУ отиват на място и установяват малолетно лице на 13 години", обясни Георги Игнатов, директор на Дирекция "Обществен ред и сигурност" в община Русе.

За последните десет дни има подадени четири сигнала. И все пак новогодишна заря в Русе ще има.

"Имаме лицензирана фирма, която да извърши тази заря. Уведомили сме МВР за предстоящото събитие", уточни Игнатов.

София обаче замени традиционната новогодишна заря със светлинно шоу и заложи на качеството на въздуха.

"По този начин допринасяме да не повишаваме нивото на фини прахови частици. Трябва да мислим по един по-екологичен начин", каза Десислава Билева, зам.-кмет на София.

Велико Търново, Кюстендил, Бургас и Пловдив също последваха добрия пример и се отказаха да посрещнат новата 2022 година със заря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново пред публика: Виенската филхармония се завръща за новогодишния си концерт
Отново пред публика: Виенската филхармония се завръща за новогодишния си концерт
Къде можем да се имунизираме през празничните дни?
Къде можем да се имунизираме през празничните дни?