НОВИНИ

Космическата надпревара на милиардерите

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:18, 30.12.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Още
Слушай новината

През 2021 година успелите на Земята, тези, които държат в ръцете си най-мощния финансов ресурс и оглавяват класациите по богатство, се впуснаха в надпревара да превземат Космоса. Поискаха да бъдат там, където няма гравитация и не важат законите на планетата. Предизвикателства извън зоната им на комфорт, космическа победа над останалите или бягство от сбъднатите им молитви, с които моделират света на човечеството?

Осъществената детска мечта струваше на Ричард Брансън 17 години развойна дейност и над един милиард долара инвестиции в компанията "Върджин Атлантик". През юли космически глайдер, управляван от двама пилоти стартира с Брансън и още трима пасажери в небето на Ню Мексико. Летателният апарат пусна ракетния двигател на 12 хиляди метра височина и се издигна на 86 километра над планетата - достатъчно за космическа мисия.

"Като дете мечтаех, гледайки звездите. Искам да кажа на следващото поколение мечтатели - ако ние сме успели да направим това, представете си какво може да постигнете вие", казва Ричард Брансън, основател на Върджин Галактик.

"Върджин Галактик" вече е продала около 600 билета на единична цена около 250 хиляди долара.

Само девет дни по-късно, Джеф Безос в продължение на 10 минути и 10 секунди престана да бъде най-богатият човек на Земята. Защото я напусна, но с вертикален старт от Тексас. В капсулата на ракетата за многократна употреба Ню Шепард, основателят на Амазон, взе със себе си брат си Марк. На борда бяха и 82-годишната Уоли Фънк и 18-годишният Оливър Дамен - най-възрастният и най-младият човек, летели в Космоса.

"Големите неща започват като малки. Ще построим път към Космоса, за да могат нашите деца и техните деца да построят бъдещето", заяви Джеф Безос, основател на "Амазон" и "Блу Ориджин".

"Блу Ориджин" не разкрива цената на билетите си.

През септември "СпейсЕкс" на Илън Мъск изстреля и върна успешно четирима непрофесионални астронавти. Те стигнаха по-далече от предверието на Космоса и останаха на орбита три дни, вместо 10-15 минути. Цената на мисията беше около 200 милиона долара, а целта - набиране на средства за детска болница.

Срещу 88 милиона долара Русия сбъдна космическата мечта на японския милиардер Юсаку Маезава, забогатял от електронна търговия. Той отиде за 12 дни на Международната космическа станция заедно с японски видео продуцент, който документира пътешествието.

Преди години Русия изстреля до станцията няколко космически туристи, включително американския милиардер Денис Тито, но през 2010 излезе от този пазар. Сега обаче се завръща в тази ниша, разработвана от американските конкуренти и през октомври изпрати на станцията филмов екип за снимки на орбита.

"След това се чувствах така, сякаш ходя през вода. Отново се учиш се да ходиш", разказа Юлия Пересилд, актриса.

Туризмът е малък сегмент от космическата икономика с общ обем от над 420 милиарда долара. Заради приключенския дух обаче инвеститорите често виждат полетите с хора като водещ мотив за по-мащабно присъствие на извънземния пазар.

Още от "Събитията на 2021/трудните избори" ЧЕТЕТЕ ТУК

Пълния новинарски обзор на БНТ ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В САЩ одобриха капки за очи, които заменят очилата за четене при възрастни
В САЩ одобриха капки за очи, които заменят очилата за четене при възрастни
Успехите в спорта през 2021 година
Успехите в спорта през 2021 година