НОВИНИ

Беларус - точката на преплитане на интересите на Европа и Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:02, 30.12.2021
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Само преди две години Беларус рядко попадаше във фокуса на общественото внимание. Как страната се оказа точката на преплитане между интересите на Европа и Русия и какво последва?

Роман Протасевич, журналист:

"Здравейте, казвам се Роман Протасевич. Вчера бях задържан на международното летище в Минск. Продължавам да сътруднича на следствието и да правя признания за организиране на масови безредици в Минск".

В края на май 26-годишният журналист и отявлен критик на беларуския президент Александър Лукашенко, е арестуван минути след като самолетът, с който пътува от Атина към Вилнюс, е принуден да кацне в Минск. Официалната версия за отклоняването на машината - сигнал за бомба на борда, която по-късно не се потвърждава.

Според властта, Протасевич е виновен за организиране на нерегламентирани антиправителствени демонстрации след президентските избори през 2020 година. Следва остра и осъдителна международна реакция.

"Това възмутително поведение изисква твърд отговор. Затова ЕК реши, че ще има допълнителни санкции за хората, замесени в отвличането", заяви Урсула Фон дер Лайен, председател на ЕК.

9 дни след ареста, Протасевич дава интервю за близък до властта тв канал. В него признава, че е участвал в заговор за свалянето на Лукашенко и е организирал протести, но се отмята от критичните си твърдения за него. Всичко е казано по принуда - в това са убедени близките му. Напрежението между Брюксел и Минск се нагнетява. До следващата криза.

В началото на ноември хиляди мигранти - от Сирия, Ирак и Афганистан, се струпват на границата между Беларус и Полша. Всеки е платил между 3 и 4 хиляди евро, за да използва новия маршрут в ЕС през Беларус. Полша обаче отказва да приеме бежанците и търси подкрепата на Брюксел.

"Изправени сме пред брутална хибридна атака на нашите европейски граници. Беларус превръща страданието на мигрантите в оръжие по един циничен и шокиращ начин", каза Шарл Мишел, председател на ЕС.

Мнозина са убедени, че бежанската криза е провокирана от Беларус като отмъщение за санкциите на Брюксел и наказание за Полша и Литва, приютили беларуски опозиционери. Някои съзират и дългата ръка на Кремъл. Ние не искаме война, каза Лукашенко, но заплаши и да спре транзита на газ за Европа, при нови санкции. Това би влошило отношенията с Москва, предупреди Владимир Путин. Брюксел отвърна с поредни санкции за авиокомпании, транспортирали мигранти.

"Ако днес германците и поляците не ме чуят, не съм виновен! Ще правим за вас всичко, за да изпълним желанията ви. Това не е популизъм. Ще стане така, както аз съм казал", обяви Александър Лукашенко, президент на Беларус.

Тонът на ЕС спрямо режима на Лукашенко става все по-твърд, санкциите по-всеобхватни. Но достатъчно ли е това?

"Какво наистина може да каже ЕС на народа на Беларус, на онези забравени европейци - те искат същите неща, които и останалите европейци имат", коментира Светлана Тихановская, лидер на опозицията в Беларус.

Следваща криза е неизбежна и тогава ще стане ясно дали Брюксел ще намери ефективен отговор на режима на Лукашенко?

Вижте и още в обзора на Теодора Гатева.

Още от "Събитията на 2021/трудните избори" ЧЕТЕТЕ ТУК

Пълния новинарски обзор на БНТ ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как говориха политиците с хората - обзорът на Флора
Как говориха политиците с хората - обзорът на Флора
Оттеглянето на Ангела Меркел
Оттеглянето на Ангела Меркел