НОВИНИ

Годината на ваксините

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:29, 30.12.2021
Чете се за: 04:50 мин.
Още
Слушай новината

В годината с няколко пика на ковид пандемия политиците много внимаваха да не изгубят своите избиратели заради мерките. Учените се разделиха в мненията си за вируса, а хората застанаха на двата полюса - за и против ваксините. И така - сега сме последни по имунизация срещу ковид в Европа и едни от първите по смъртност.

проф. д-р Костадин Ангеловбивш министър на здравеопазването - Вярвам, че учените са си свършили работата така че ваксината да бъде спасението, което всички ние очакваме. Нямам търпение за се видя със 70 годишния си баща.

Една година след първата ваксина само 30 процента от българите са приели това спасение, Но 45 процента твърдо вярват в обратното.


Първан Симеонов – изп директор на "Галъп Интернешънъл" - Това е вече почти политически замразен конфликт.

Отново сме най-зле в Европа, но и никъде другаде годината на ваксините не беше така оръфана от политическа злоупотреба заради три предизборни кампании.

Първан Симеонов – Наслоявания от какво ли не – от отношението към бившия режим у нас, през текущото високо недоверие към властта.


И както имунизацията тръгна с голям интерес, така изведнъж замря. Столът се опразни след като спряха вакисините на Астра Зенека, след смъртен случай на имунизирана жена.


Бойко Борисов – бивш министър председател - Докато не дойде писмено от европейската агенция по лекарствата - може или не може, до тогава я спирате.

Д-р Недялко Калъчев - ръководител на клинична лаборатория - Тази прекомерна реакция уплаши хората.



Недоверието лесно избуя. Експертите пропуснаха да ни разкажат за усилията на науката и огромната мобилизация на цялата европейска и световна общност. А първите ваксини срещу ковид базирани на РНК технологиите са резултат на 30 годишни търсения на учените за терапии срещу рака


д-р Александра Калъчева - Пфайзерът е ваксина, която трябва да се разреди. И тъй като аз имам гривна и се чува леко тракане и имах пациентка, която ме попита – какво е това тракане – искам да видя ваксината, вие сега ме чипирате.

Но пропускливостта към всякакви конспиративни и антиваксърски влияния, нямаше да е толкова голяма, ако не бяха влезли в предизборна употреба на много политици

Петко Георгиев – политически анализатор - За съжаление всички политици … се отказаха от това да конфронтират онази част от обществото, която не иска да приеме своята отговорност и не желае да приеме отговорността да се ваксинира.

Между изборите, властта подцени включването на силната армия от лични лекари.

Д-р Вълканова – общопрактикуващ лекар - Чакаме, ако ни дадат един флакон добре, ако не си отиваме.

Д-р Недялко Калъчев – Ние не сме научени да правим обединителни действия, и пренебрежително поглеждаш към Джи пито от Монтана, не си седнал с него са му кажеш – абе д-р Иванов …във вторник удобно ли е да ви носим ваксини, защото във вторник ще дават и пенсиите

Въвеждането на зеления сертификат също не доведе до желания резултат.



Д-р Александра Калъчева – Имахме случаи, в които на ден бяхме ваксинирали 36 човека, а на нашия мобилен пункт бяха минали за антигенни тестове 600.


И това на фона на непрекъснатото говорене на експертите за ползата от ваксините.


Първан Симеонов - И в един момент хората спират да слушат. цялото информационно пресищане е довело до хаос, в който хората трудно се ориентират какво да правят. Те просто си избират в какво да вярват. Избират си отбор.

Така 2021-ва остави на 22-ра тежко наследство – да убеди 45 процента от българите да променят отбора си.

Вижте и още в обзора

Още от "Събитията на 2021/трудните избори" ЧЕТЕТЕ ТУК

Пълния новинарски обзор на БНТ ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йович също е заразен, Куртоа с два отрицателни теста
Йович също е заразен, Куртоа с два отрицателни теста
Новата формула на властта
Новата формула на властта