НОВИНИ

Опашки от желаещи да се ваксинират в навечерието на Новата година

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 31.12.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Изпращаме 2021 година с ръст на заразените от COVID-19. За ден заболеваемостта се е увеличила с повече от 10% и вече е 325 на 100 000 души.

От днес срокът за поставяне на подсилваща доза ваксина е намален от 6 на 3 месеца. И в последния ден на годината пред дежурните пунктове за имунизация в София имаше желаещи да се ваксинират.

Часове преди края на 2021 година пред "Пирогов" имаше опашка за ваксини. Повечето хора чакаха за бустерна доза.

"Смятам, че си подсигурявам по-голям имунитет", сподели Нели Стоянова.

Утре ваксинационният пункт на "Пирогов" няма да работи. Кабинетът в болница "Княгиня Клементина" ще дежури и на 1 януари.

"Без "Астра Зенека", с останалите ваксини може да се ваксинират. С "Модерна" трябва предварително да се запишат повече хора, за да се използва флакона пълноценно", обясни д-р Митко Тулийски, МБАЛ "Княгина Клементина".

Къде можем да се имунизираме през празничните дни?

На 1 януари в София ще работи и ваксинационният кабинет в центъра за Спешна помощ.

"Не е желателно, не се препоръчва след ваксинация да се консумира алкохол. Няма някакво ограничение за храната", поясни д-р Антоанета Цветкова, ЦСМП-София.

Цвета Орльова и съпругът ѝ решиха да си сложат подсилваща доза в пункта на Спешна помощ, часове преди настъпването на новата година.

"Днес имахме възможност, че имахме преди това други задължения. За да не се заразяват другите хора е хубаво да се ваксинираме", твърди Цвета Орльова.

И в Пловдив в навечерието на Нова година имаше желаещи да се ваксинират.

"Защото масово се ваксинират и ние решихме", каза мъж от Рудозем.

"Ами аз го прекарах преди 9-10 месеца, но в лека форма и сега реших да се имунизирам вече, защото ще пътувам по чужбините", разказа Васил Камбуров от Пловдив.

Вял интерес към ваксинацията срещу COVID-19 в почивните дни около Коледа, отчетоха от РЗИ-Пловдив.

За тези 5 дена са направени 1360 ваксини, като от тях 765 са бустерни дози на хора, които все пак мислят за своето здраве и си слагат третата ваксина. И за съжаление само 250 са с първа доза", обяви д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ-Пловдив.

Въпреки това на 1, 2 и 3 януари в града ще има дежурни кабинети за ваксинация. В първите 3 дни на 2022 година пунктове за имунизация ще работят и в Кърджали, Ардино, Крумовград, Бяла Слатина, Бургас и Сливен. Във Варна ваксинацията започва на 2 януари, а на 3 ще бъдат ваксинирани и деца.

"Групата е предварително записана, ще бъде прозвънено на родителите на 2 януари. За да сме сигурни, че тези деца ще бъдат наистина тук, за да не се хаби от самата ваксина", обясни Мая Томова, РЗИ-Варна.

Репортер: Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Световна щръклица" - новогодишната програма на БНТ
"Световна щръклица" - новогодишната програма на БНТ
В празничната нощ: Как ще посрещнем новата 2022 година?
В празничната нощ: Как ще посрещнем новата 2022 година?