НОВИНИ

14 от приватизационните сделки на прехода вече са в Прокуратурата

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 09.06.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Обвинител №1 в държавата Иван Гешев обяви, че прокуратурата е получила доклада на ДАНС за 14 от най-големите приватизационни сделки от периода на прехода.

"Като се започне с "Кремиковци", получен е докладът. В момента той е разпределен на съответни наблюдаващи прокурори във ВКП, за да може да се извърши наказателно-правен анализ и да се прецени, дали са налице основания за ангажиране на наказателна отговорност. Това е по една линия. Втората линия на проверка е от направлението "Граждански съдебен надзор" във ВКП. Трябва да е ясно, че за нищожните сделки няма давност. Мисля, че до 2-3 седмици ще оповестим резултата от този наказателно-правен анализ, който ви обясних", посочи той.

Припомняме ви, че през февруари Иван Гешев възложи на ДАНС "извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес" и на последващия контрол, осъществяван от държавата.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

"Приватизационният процес беше една брутална кражба, извършвана във всяко едно населено място. Тази страница трябва да бъде затворена, гражданите заслужават справедливост, хора забогатяха за една нощ на гърба на гражданите", допълни главният прокурор, който днес посети Пещера.

"Във всяко населено място ще чуете една и съща история, как заводът е бил продаден и разграбен. Трябва да опитаме да затворим тази страница от криминалния преход", настоя той.

На въпрос за екстрадиция на обвиняемия Васил Божков, Гешев обясни, че българската държава, и в частност прокуратурата, са изпратили необходимите документи, както и за друг подсъдим – Цветан Василев, но искането е до ОАЕ и Сърбия, които са държави извън ЕС.

"В такъв случай решението за връщането им е политическо", обяви той.

Всички твърдения, че България не прави усилия в тази насока, по думите му са "хибридни атаки към държавата и към прокуратурата".

Иван Гешев съобщи още, че при спецакцията по линия на битовата престъпност в Пещера са задържани 10 души. У тях са открити наркотици.

По думите му подобни операции се провеждат в 24 областни града, а в рамките на седмицата ще бъдат проведени в 114 населени места.

Обвинител №1 прогнозира, че до края на годината ще има сериозен спад на битовата престъпност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогноза: Цените на горивата ще вървят нагоре през лятото
Прогноза: Цените на горивата ще вървят нагоре през лятото
БСП инициира подписка за оставка на правителството
БСП инициира подписка за оставка на правителството