НОВИНИ

Америка се прощава с убития Флойд

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
12:22, 09.06.2020
Чете се за: 01:12 мин.
САЩ

1,25 млн. долара гаранция за бившия полицай Дерек Човин, който отговаря за убийството на чернокожия Джордж Флойд на 25-ти май в Минеполис. Междувременно хиляди се поклониха пред тленните останки на Джордж Флойд в Хюстън, където той е отраснал.

Обвиняемият за убийството на Флойд бивш полицай Дерек Човин застана за първи път пред правосъдието чрез видеовръзка от затвора. Съдът повиши с по четвърт милион долара гаранцията му със и без условия. Условията включват забрана за работа в силите на реда и на контакти със семейството на жертвата Флойд. За по-ниската сума от милион Човин ще трябва да предаде и всички разрешителни за огнестрелни оръжия.

Рейни Омар-Тейлър - демонстрантка: Аз съм жителка на Минесота. Продължаваме да сме свидетели на убийства на цветнокожи. Искам да кажа, че това засегна емоционално психическото ми здраве. Друго не мога да кажа сега.

Следващото явяване на 44-годишния Човин пред съда е на 29 юни. Той отговаря по три отделни обвинения, по които рискува максимални присъди съответно от 40, 25 и 10 години.

Поклонението пред тленните останки на Джордж Флойд в църква в Хюстън продължи шест часа. Кандидат-президентът на демократите Джо Байдън разговаря в града един час с почерненото семейство, но няма да присъства на същинското погребение по-късно днес.

Филонайс Флойд - брат на Джордж Флойд: Благодаря на всички. Ще получим справедливост. Няма да позволим тази врата да се затвори.

Бен Кръмп - адвокат на семейство Флойд: Или Америка ще унищожи расизма, или расизмът ще унищожи Америка.

Демократите в американския Конгрес представиха пакет от мерки срещу полицейското насилие и расовото неравенство. Планът от 134 страници предвижда забрана на техники за задушаване и задължава полицейските служители в цялата страна да носят камери, прикрепени към тялото.

Предвижда се отпадане на имунитета на полицаите, който ги защитава от граждански дела, както и отнемане на федерални средства на полицейските единици, които не проведат съответните реорми.

Нанси Пелоси - председател на Самарата на представителите: Това е трансформиращо законодателство. Денят е много важен.

За да станат закон, новите промени се нуждаят от подкрепата на доминирания от републиканците Сенат, както и от одобрението на президента Тръмп, също републиканец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Италия: Интер дава 500 хил. евро за Никола Илиев
В Италия: Интер дава 500 хил. евро за Никола Илиев
Истанбул отново ще кандидатства за домакин на олимпийски игри
Истанбул отново ще кандидатства за домакин на олимпийски игри