НОВИНИ

Евродепутати: Правителството ни може да сезира Съда на ЕС за пакета "Мобилност"

bnt avatar logo
от БНТ
10:06, 09.06.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Политика

Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли поправките в пакета "Мобилност", внесени след първото му четене, сред които беше и предложението на българските евродепутати да отпадне връщането на камионите и водачите в страната.

Аз не съм голям оптимист, че нещо по-различно може да се случи при гласуването в зала в идващия месец, затова нашите надежди са насочени първо в мерките, които би могло нашето правителство да предприеме, заяви в "Сутрешния блок на БНТ Петър Витанов, евродепутат от БСП/ПЕС.

Петър Витанов - евродепутат от БСП/ПЕС: А именно сезиране на Съда на Европейския съюз в Люксембург, с намерение да обяви този правен акт за нищожен, тъй като той не съответства на духа на ЕС и чакаме и оценката на въздействие на новия комисар Валеан за приложимостта на тези мерки, доколко те са дискримиционни, доколко са непропорционални и вече когато нашите съмнения бъдат оправдани с тази оценка на въздействие, това дава повод за отново отваряне на пакета "Мобилност", каза Петър Витанов - евродепутат от БСП / ПЕС.

Андрей Новаков - евродепутат от ГЕРБ / ЕНП: Този пакет "Мобилност" в този му вид в условията на коронакризата просто ще остане на трупчета.

Витанов посочи негативни последици, които ще предизвика пакетът "Мобилност".

Петър Витанов - евродепутат от БСП / ПЕС: Първо, увеличаване на емисиите и то на фона на политиката за озеленяване, което е като цяло в разрез с европейската политика. Второ, 46% празни курсове. Трето, увеличаване на броя на емисите. Четвърто, повишаване на цените на всички стоки, тъй като като се повиши разходът за транспорт, стойността на стоките, които се превозват, също се увеличава. Много са негативните последици.

Според Андрей Новаков най-тежко засегнати ще са малките превозвачи.

Андрей Новаков - евродепутат от ГЕРБ / ЕНП: Нещо, което хората трябва да знаят, е, че дори на 8-ми юли да остане във вида, в който е в момента и бъде приет от ЕП, има 18 месеца гратисен период, което означава до началото на 2023 г., в които тези разпоредби няма да се прилагат и това ще бъде време, в което България заедно с други държави е заявила готовност да вкара в съда този пакет "Мобилност", а през същото това време ЕК трябва да излезе със становище, че връщането на камионите единствено цапа въздуха и нанася щети върху икономиката, с което би отново изпратила законодателно предложение, с което да анулира тези разпоредби и да започне нов процес.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Камбуров подписа с ЦСКА 1948
Мартин Камбуров подписа с ЦСКА 1948
Футболисти за продан. Мбапе струва космическите 259 млн. евро
Футболисти за продан. Мбапе струва космическите 259 млн. евро