НОВИНИ

Транспортната комисия отхвърли българските поправки в пакета "Мобилност"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:30, 08.06.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли поправките в пакета "Мобилност", внесени след първото му четене, сред които беше и предложението на българските евродепутати да отпадне връщането на камионите и водачите в страната.

Пакетът трябва да бъде окончателно гласуван и на второ четене в пленарната зала. Очаква се това да стане на сесията на Европарламентa в началото на юли.

Приемането на пакета "Мобилност", който е неблагоприятен за България, продължава. Не се очаква отхвърлените днес поправки да бъдат подкрепени в пленарна зала.

Българските евродепутати не скриха разочарованието си.

Петър Витанов, БСП / Група на социалистите и демократите: Ние очаквахме този резултат, защото сондирахме и видяхме, че не можем да се надяваме на по-широка подкрепа. Нашите надежди, обаче, остават. Надеждите ни са свързани, от една страна, с решението на Съда в Люксембург. Защо? Защото там политически аргументи вече няма да има. Отиваме в полето на юридическите аргументи. Лесно е да се докаже, че тези текстове са дискриминационни.

Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/Обнови Европа: Ще внесем нови поправки, като затвърдим настоящите си позиции, ще направим всичко възможно.

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Мобилизираме се да вкараме поправките и в пленарна зала. Очаквам скоро ново предложение от Европейската комисия, че връщането на камионите е вредно за околната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
46% празни курсове за българските превозвачи заради пакета "Мобилност"
46% празни курсове за българските превозвачи заради пакета "Мобилност"
Да спасиш детски живот: 16-годишният герой от Бургас с разказ пред БНТ
Да спасиш детски живот: 16-годишният герой от Бургас с разказ пред БНТ