НОВИНИ

Протокол от разпит на Васил Богданов уличава братя Бобокови

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:54, 08.06.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Криминално

Прокуратурата разпространи протокол от разпит пред съдия на един от обвиняемите по разследването на аферата с опасните отпадъци, което е срещу бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и братя Бобокови.

От разпита става ясно, че братята бизнесмени лично са разпореждали извършването на нарушения при преработката и складирането на опасни отпадъци.

Показанията дава Васил Богданов, който е управлявал завода за преработка на акумулаторни батерии в Монтана. Разпитът е продължил повече от 3 часа.

Васил Богданов работи в завода за рециклиране на акумулатори, който е собственост на братя Бобокови още от 1999 година. А от 2009 година до юли 2019-а е изпълнителен директор на предприятието.

Мъжът е обвиняем по разследването на аферата със злоупотребите с опасни отпадъци и Специализираният съд го остави под "домашен арест".

На 2-ри юни, при разпит пред съдия, той е разказал, че до лятото на 2013-а година опасните отпадъци от производството са се изнасяли в Германия.

Преди седем години обаче се появили български фирми, които по документи имали право да ги преработват и оттогава екоминистерството все по-трудно разрешавало износа.

Според Богданов започнали да предават опасния отпадък първо на фирма в Лом, която се оказало, че само го складира.

След това се появила нова фирма в Плевен, която декларирала, че има подкрепа от кмета на града и от областния управител и започнала да го изкупува.

Обвиняемият свидетелства, че тази фирма също нямала капацитет за преработка.

Според Богданов, фирмата се била уредила с нужните документи благодарение на познанството на единия от братята Бобокови със зам.-министър на екологията.

Богданов твърди още, че по същия начин в края на 2019-а плевенската фирма получила разрешение за внос на полиетиленов отпадък от Италия, въпреки че у нас няма технология за преработката му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да спасиш детски живот: 16-годишният герой от Бургас с разказ пред БНТ
Да спасиш детски живот: 16-годишният герой от Бургас с разказ пред БНТ
17-годишно момче се удави в язовир край Раковски, приятелите му 4 дни криели инцидента
17-годишно момче се удави в язовир край Раковски, приятелите му 4 дни криели инцидента