НОВИНИ

Още 3 нови случая на коронавирус в Доспат, 51 са общо заразените

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 08.06.2020
Чете се за: 01:41 мин.
Регионални

51 са случаите на коронавирус в община Доспат. Положителните проби станаха ясни днес след масовото тестване на 173-ма души, работници в завода за играчки, където миналата седмица бяха установени първите положителни.

По заповед на кмета на Доспат се въвеждат извънредни противоепидемични мерки. Засега общината няма да се блокира изцяло, но при нарастване на заразените е възможно въвеждането на КПП-та.

Изключително динамично се развива обстановката в родопската община.

Ако сутринта имаше само двама положителни с коронавирус, то към този час те вече са 51. Не се очакват нови проби на работници в завода за играчки, но днес тук имаше представители на РЗИ Смолян, които вече издирват контактните лица на заразените и взимат проби. Почти при всички инфекцията протича безсимптомно или с температура и леко неразположение. Няма хора, настанени в болнични заведения.

В Доспат потвърдените случаи са 15. Още 14 има в близкото село Барутин, 7 в Змеица, 1 в Црънча. Затова още от днес в общината затварят детските градини, носенето на маски става задължително на открито и закрито, започва пълна дезинфекция на всички обществени места.

Елин Радев, кмет на Доспат: Забраняваме на обществени места да се събират повече от двама човека, в магазините и заведенията да се спазват повече от 2 м разстояние, затваряме всички площадки спортни, спортния център, еко къмпинга.

Областният управител на Смолян препоръча да се ограничи достъпа до цялата община.

Недялко Славов, областен управител на Смолян: На този етап ще направим всичко възможно да се ограничи пътуването на жители на Доспат към други населени места.

На извънредното заседание в общината обаче, беше решено засега да не се въвеждат КПП-та, но ако случаите нарастват драстично, ограничението на движението ще е факт. Хората в града са спокойни, някои дори не вярват, че има заболели. Търговци се оплакаха, че отказват да ги зареждат със стоки.

Асен Бошнаков: В нашия град всеки спазва мерките за безопасност. Болните, по-голямата част, не са от нашия град и мисля, че животът ще си продължи, както преди.

Предприятието за играчки в Доспат вече е затворено. От ръководството са категорични, че са взимани всички превантивни мерки.

Наталия Петрелийска, собственик на фирмата за играчки в Доспат: Ние имаме филтър, с който всяка сутрин мерим температурата, на жените, които са от Сърница мерихме по няколко пъти, защото покрай тях нали се вдигна, мерехме по два-три пъти, това е записано и документирано.

Елин Радев, кмет на Доспат: Доколкото чувам, сутрин са взимали аналгинче, за да нямат температура, когато мерят и да ги пускат на работа.

От Здравната инспекция в Смолян продължават да издирват и да тестват контактните лица на сериозния брой заразени работници.

Д-р Мария Кубатева, директор на РЗИ-Смолян: Самите работници, положителни, ще бъдат на домашна изолация 28 дни под наблюдението на техните лични лекари. И по този начин се надяваме да преустановим разпространението на заразата сред други в Доспат и околните села.

Въпреки усложнената ситуация в района, общината в Доспат ще остане отворена за граждани. Автобусният транспорт също няма да спира, но ще бъде ограничен броят на пътниците.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешният министър инспектира ГКПП "Кулата" преди началото на летния трафик към Гърция
Вътрешният министър инспектира ГКПП "Кулата" преди началото на летния трафик към Гърция
Комисията по транспорт в ЕП гласува поправки по пакета "Мобилност"
Комисията по транспорт в ЕП гласува поправки по пакета "Мобилност"