НОВИНИ

Полицаят Човин на съд. Грозят го 40 г. затвор за смъртта на Джордж Флойд

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:35, 08.06.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В САЩ продължават протестите след смъртта на Джордж Флойд. Белият полицай Дерек Човин, който отне живота на чернокожия мъж по време на арест, днес ще се изправи пред съда. Той може да получи до 40 години затвор. Задържани остават и другите трима полицаи, участвали във фаталния арест.

Общинските власти в Минеаполис пък обмислят да разформироват местната полиция и да я заменят с друг орган, който да се грижи за реда и сигурността. 9 от общо 13 общинари са подкрепили идеята.

Протестите продължават и в Европа – в Лондон и Брюксел се стигна до размирици.

Брюксел стана поредният град, превърнал се в арена на протестите срещу расизма. Планираната като мирна демонстрация, бързо ескалира и се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите.

Около 10 000 се събраха на площад "Полер", но по-враждебно настроена група започна да чупи витрини на магазини и да подпалва кофи за боклук. В отговор, полицията използва водни оръдия. Задържани са 150 души.

Безредици имаше и във Великобритания. Паметникът на Уинстън Чърчил до парламента в Лондон осъмна с надпис: "Расист". Хилядите протестиращи скандираха: "Мълчанието е престъпление" и "да си цветнокож не е престъпление".

А в Бристол демонстранти изхвърлиха в реката статуя на търговец на роби от 17-и век. Паметникът на Едуард Колстън от години предизвиква полемика - като член на Кралската африканска компания, той е отговорен за прекарването на над 80 хиляди роби от Африка в Америка.

Премиерът Борис Джонсън написа в Туитър, че нищо не оправдава насилието и вандалските прояви, а вътрешният министър Прити Пател определи случилото се в Бристол като "чист позор".

"Не на расизма" скандираха още в Копенхаген, Барселона и Будапеща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшив сайт на БНТ подмамва с лек за гъбички по ноктите
Фалшив сайт на БНТ подмамва с лек за гъбички по ноктите
Манчестър Юнайтед с оферта за талант на Аякс
Манчестър Юнайтед с оферта за талант на Аякс