НОВИНИ

15 родни плажа с безплатни чадъри и шезлонги. Без олинклузив – с румсървиз

Николай Минков
от Николай Минков
12:19, 18.05.2020 (обновена)
7028
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

5 плажа по родното Черноморие ще бъдат с нулеви цени на услугите, а останалите по Черноморието ще предлагат чадъри и шезлонги с 50% по-ниски цени, обяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Утре по инициатива на премиера Бойко Борисов ще се проведе конферентна връзка с лидерите на балканските държави, за да се обсъдят възможностите за отваряне на зелените граници за туристи и бизнес, обясни тя.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ако имаме възможност в началото на юни, особено от Румъния, Сърбия, Гърция, от съседите - Република Северна Македония, да посрещнем туристи, защото автомобилния транспорт е най-достъпен и най-сигурен.

Ангелкова е оптимист и за туристите с чартърни резервации.

Николина Ангелкова, министър на туризма: След 15 юни при нас няма отменени чартърни полети, които към момента са резервирани като капацитет на летищата Врана и Бургас.

Тя обясни, че при съмнение за заразен турист – той ще бъде временно изолиран, без да се затваря целия хотел.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Изискването е докато дойде медицинският персонал да се направи тест, съответно да се преценят всички изисквания съобразно указанията на здравните власти. Не сме предвидили и няма да се карантинира целия хотел. В крайна сметка това ще бъде най-голямото предизвикателство на летния ни туризъм.

Министърът на туризма успокои, че няма да има проблеми с изхранването на туристите.

Николина Ангелкова: Нашите условия са много гъвкави, както румсервиз, така и алакарт меню, така и възможност бюфетно, не типичния олинклузив, който всеки си представя. Просто да бъде зад плексиглас, съответно с отсервиране на служител на съответното място за настаняване, без туристите сами да се обслужват.

Министърът успокои, че плажните услуги силно ще поевтинеят.

Николина Ангелкова: 15 плажа до момента са предложили нулеви цени. Но цените н останалите ще бъдат намалени с минимум 50%. До 25 май концесионерите трябва да представят своите разчети за цени.

Бирон Ръсовски, подизпълнител на концесионера на плажа във Варна: За някои, които бяха готови да работят на по-ниски цени заради това, което се случва в момента, заради кризата, а и за да привлекат повече клиенти – това е добра мярка. Други, които бяха готови да работят на старите цени, също с плащане на цялото възнаграждение, които са готови да рискуват и поемат търговски риска за своя сметка, за тях може би ще бъде негативна.

Министерството на туризма ще публикува всички цени на плажовете в специално приложение, след като получи тарифите от концесионерите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моловете отвориха врати. Клиентите – кът, а и под строй пред магазините
Моловете отвориха врати. Клиентите – кът, а и под строй пред магазините
Без удостоверения от НАП при кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ
Без удостоверения от НАП при кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ