НОВИНИ

17 години и половина затвор получи Емил Милев - Крокодила за въоръжен грабеж

години половина затвор получи емил милев крокодила въоръжен грабеж
bnt avatar logo
от БНТ
14:10, 24.04.2020
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Емил Милев от 17 години и 6 месеца лишаване от свобода, която Апелативният специализиран наказателен съд му наложи на 6 юни 2019 г. за въоръжения грабеж пред клона на "Прокредитбанк" в столичния жк"Люлин".

В решението си от 16 април 2020 г. съдът потвърди и определените наказания на двамата съучастници на Милев в грабежа - 17 години и 6 месеца лишаване от свобода за Едуард Павлов и 15 години и 6 месеца затвор за Лазарин Лазаров. Наказанията на тримата са приведени в изпълнение и ще бъдат изтърпявани при първоначален строг режим.

Специализираната прокуратура предаде на съд Милев, Павлов и Лазаров през 2015 г. Освен за грабежа в жк "Люлин“ (при който е нападнат с оръжие и удари в главата банков служител и са му отнети 136 072 лв. докато ги пренася към инкасо автомобил), на тях и още едно лице - М. Д., бяха предявени обвинения и за други деяния. Емил Милев и М. Д. бяха привлечени за отвличане и грабеж на турски гражданин на магистрала "Тракия“ на 14 декември 2009 г., както и за последвала престрелка с полицията, за която Милев е обвинен и за опит за убийство на полицай. Милев и М. Д. бяха обвинени и за грабеж на бензиностанции в гр. Бухово (на 21 август 2012 г.) и на столичното "Ботевградско шосе“ (на 22 юли 2010 г.).

На 9 януари 2018 година Специализираният наказателен съд напълно оправда Милев, Лазаров , Павлов и Димитров по всички повдигнати им обвинения.

Специализираната прокуратура протестира присъдата пред втората съдебна инстанция.

На 6 юни 2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд отмени първоинстанционната присъда в частта, с която подсъдимите са признати за невиновни за банковия обир в жк "Люлин" и им наложи наказанията, потвърдени на 16 април 2020 г. от ВКС. В решението си въззивният съд потвърди оправдателната присъда на първата инстанция по останалите обвинения. Последва касационен протест от Апелативна специализирана прокуратура пред ВКС срещу оправдаването на лицата по обвиненията за престъпните деяния на магистрала "Тракия“ и в Бухово.

На 16 април 2020 г. Върховния касационен съд уважи протеста на Апелативната специализирана прокуратура като основанелен, като прие доводите й, че въззивният съд се е произнесъл по същество преди да е изязснил важни обстоятелства, свързани с престъпленията на магистралата и в Бухово.

Според решението на ВКС не са изследвани докрай показанията на свидетел във връзка с участието Милев в отвличането, грабежа и престрелката с полицаи на "Тракия“. Свидетелят съобщава по делото не само разказани от Милев факти, но и такива, които лично е установил. А именно, че след магистралния грабеж и престрелката с полицията, Милев се е укривал в дома на Павлов, където самостоятелно лекувал огнестрелно нараняване на десния си крак. За него обяснил, че получил именно при престрелката.

По искане на АСП въззивният съд допусна съдебно-медицинска експертиза за произхода на огнестрелното нараняване в крака на Милев, но в последствие я отмени, тъй като подсъдимият отказва да бъде прегледан. Така въззивният съд сам се е лишил от събиране на нови доказателства от съществено значение, пише в решението си ВКС. Съгласно НПК експертизата е могла да бъде проведена с разрешение на съда, въпреки отказа на подсъдимия.

Недостатъчно изследвани обстоятелства ВКС открива и за грабежа на бензиностанция в Бухово.

С тези мотиви в решението си от 16 април 2020 г. Върховният касационин съд връща на Апелативния специализиран наказателен съд за ново разглеждане на обстоятелствата по двата случая.

Ако Емил Милев бъде признат за участник в престъпните деяния, само по обвинението за опит за убийство на полицай на "Тракия“, може да получи от 15 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантьорите в Берлин организираха протест на "празните столове"
Ресторантьорите в Берлин организираха протест на "празните столове"
Разбиха оранжерия за марихуана срещу кметството в село Свещари
Разбиха оранжерия за марихуана срещу кметството в село Свещари