НОВИНИ

17-годишен тийнейджър е "мозъкът" на мащабната хакерска атака в Туитър

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:40, 01.08.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света

17-годишен стои зад една от най-мащабните хакерски атаки в Туитър. Момчето е ръководило операция, при която чрез профилите на знаменитости, сред които Барак Обама, Кание Уест и Бил Гейтс, бяха откраднати стотици хиляди долари. Младият хакер е работил заедно с още двама - на 19 и 22 години. Те са задържани и са им повдигнати над 30 обвинения.

Греъм Айвън Кларк е на 17 години, но въпреки крехката си възраст, успя да присвои над 130 хиляди долара само за ден. И успя да хакне профилите на популярни личности, сред които Бил Гейтс, Барак Обама, Джо Байдън, Кание Уест, Ким Кардашиян, Илън Мъск.

Младежът е работил заедно с още двама - на 19 и 22 години. Един от тях - служител на Туитър, който му съдействал с хакването на профилите, а другият - компютърен специалист от Великобритания.

Андрю Уорън, прокурор: Кларк, който е мозъкът на тази операция, живее тук - в Тампа, Флорида. Тези престъпления са станали под носа ни. Ще го съдим тук, където законът ни позволява да заведем дело, в което да го обвиним като пълнолетен. Защото на финансова измама в такъв мащаб и с такава зрелищност, не може да се гледа като на леко престъпление.

В средата на юли от Туитър признаха, че са обект на мащабна хакерска атака. От името на засегнатите звезди, политици и бизнесмени, бяха публикувани съобщения с обещание, че всеки, който си закупи биткойн от определено място, ще получи веднага удвоена сума.

Разбира се, това се оказа измама, която сред мащабно разследване с участието на ФБР и министерството на правосъдието, стигна до тримата млади извършители. Те ще отговарят пред съда по общо 30 обвинения, сред които измама, кражба, присвояване на пари в особено големи размери. Първото дело ще се гледа по-късно днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР - Стара Загора: Блокадата на "Тракия" носи рискове и за протестиращите, и за участниците в движението
МВР - Стара Загора: Блокадата на "Тракия" носи рискове и за протестиращите, и за участниците в движението
Хамилтън: Ще карам във Формула 1 още поне три години
Хамилтън: Ще карам във Формула 1 още поне три години