НОВИНИ

17-годишно момиче от Разлог спаси ранен щъркел

bnt avatar logo
от БНТ
23:02, 25.07.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Общество
Слушай новината

17-годишно момиче спаси ранен щъркел, след като паднал от гнездото си в Разлог. Отнело е цели два дни, докато се намери ветеринар, който да се отзове на сигнала за пострадалата птица.

Докато се разхожда в района на Църквата в Разлог, 17-годишната Стефани Парева забелязва малко щъркелче. След като паднало от гнездото то се опитвало да се върне обратно, но неуспешно.

"Той буквално прелетява над мене и се удря с много бясна скорост в клоните и от там той си удря първо муцуната отпред и след това се обръща по гръб и остава на място. И почва да му тече кръв и аз първоначално много се изплаших“, разказва Стефани.

Тя увива безпомощната птица в кърпа, взима я на ръце и тръгва да търси помощ.

"Аз не знаех той как ще реагира. Много време се чудих какво да направя. Обаче в крайна сметка погалих го и той разбра, че няма проблем, че искам да му помогна, той го усещаше това нещо“, разказва Стефани.

Щъркел беше спасен със съдействието на БНТ

На трогателната гледка се натъква Малин Малинов, който без да се замисля, решава да помогне на момичето.

"И го беше гушнала в една кърпа като бебе, и в очите ѝ имаше сълзи. И почнахме да въртим телефони на разни институции, глас в пустиня. Звъняхме на "Зелени Балкани", на телефони, които са оставени дежурни, защото това птиче се нуждае от специалист орнитолог“, казва Малин.

"Звъннахме на ветеринари и в Разлог, околията около Разлог, Банско, Добринище, Баня, никой не се отзова, което е много тъжно. Просто ни казаха да намажем с риванол клюна и с бинт да го превържем и това е“, казва Стефани.

Накрая момичето се свързало със Спасителния център за диви животни в Стара Загора. От там се съгласили да поемат грижите за ранената птица. Стефани прави всичко възможно да осигури транспорт до там. След обстоен преглед в клиниката се оказва, че щъркелът е претърпял токов удар, в следствие на който има рани от изгаряне на двете крила и единия крак. В момента птицата се лекува, а когато оздравее напълно, ще бъде пусната на свобода.

Репортер: Аксения Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: Играхме фантастично срещу Черно море, довлен съм от енергията на футболистите
Саша Илич: Играхме фантастично срещу Черно море, довлен съм от енергията на футболистите
Температурата в Атина надвиши 40 градуса
Температурата в Атина надвиши 40 градуса