НОВИНИ

Войната: Киев може да започне износа на зърно още утре. Русия организира собствен трибунал за военни престъпления

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:36, 25.07.2022
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Всички страни по сделката за износ на украинско зърно потвърдиха ангажимента си към споразумението след руския удар в Одеса, каза говорител на ООН.

Киев съобщи, че подготовката продължава и износът може да започне още утре. Очаква се в следващите 120 дни, какъвто е срокът на договора от Истанбул, Украйна да изнесе 25 млн. тона зърно на стойност 10 млрд. долара.

Украйна разполага със зърно за продан за около 10 млрд. долара, обяви президентът Зеленски

Ударът на руските въоръжени сили по военната инфраструктура в морското пристанище на украинския град Одеса не може и не бива да повлияе започването на товаренето на зърно според договореностите от Истанбул. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Европа трябва да бъде готова за най-тежкия сценарий тази зима - пълно спиране на газовите доставки от Русия. Това предупреди председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в интервю за ДПА. Според нея, този момент може рано или късно да настъпи и за да бъдат смекчени последствията, ЕС трябва да спести 15% от потреблението си на газ до март следващата година, както предвижда планът на Брюксел, обявен миналата седмица. Преди войната в Украйна, 40 процента от синьото гориво в Европа идваше от Русия.

Фон дер Лайен предупреди за задълбочаване на енергийната криза в Европа. Кремъл: Нямаме интерес да спираме газа

Русия планира да подведе под отговорност в международен трибунал, който сама ще учреди, повече от двеста украинци за престъпления срещу човечеството. Трибуналът ще бъде учреден и ръководен от международни организации, в които членуват Русия и нейни партньори. Това обяви председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин. Според него, в момента текат разследвания и срещу граждани на Великобритания, Канада, Нидерландия и Грузия за участието им във войната на страната на Украйна.

До този момент Москва е обвинила 92 украински военнослужещи. Самата Русия е изправена пред над 1300 наказателни процедури срещу около 400 души в Международния наказателен съд за престъпления срещу цивилното население в Украйна.

Към днешна дата повече от 686 деца са били ранени, а 358 са загинали в Украйна в резултат на агресията на Русия. Това съобщи службата на главния прокурор на Украйна. Според информацията, най-много деца са пострадали в Донецка област - 362.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температурата в Атина надвиши 40 градуса
Температурата в Атина надвиши 40 градуса
Спор за 200 лева е причината за гонката и стрелбата край Владая
Спор за 200 лева е причината за гонката и стрелбата край Владая