НОВИНИ

Лекари предупреждават: Флаконите с райски газ засягат най-вече нервната система

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:20, 25.07.2022
6201
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Балони с райски газ. Новата мода сред тийнейджърите набира сериозна скорост. Затова предупреждават родители и граждански организации в десетки жалби адресирани до омбудсмана. Опиумът се използва на партита, лични празници, в дискотеки и барове. Продажбата му е легална, а доставката онлайн е почти светкавична.

"Хората са толкова креативни, че са измислили всякакви начини да продават тези неща", казва Антоан Атанасов от "Активни потребители".

През лятото консумацията на райски газ се е превърнала в неизменна част от купоните край морето.

"Няма забрана при нас за продажба. Съответно няма забрана да не го предлагат. Ефектът е краткотраен и затова не разбират опасността", каза Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас.

Непълнолетните се снабдяват с пълнители с райски газ с различни аромати, като след това със специална помпа изкарват от устройствата самия газ и го засмукват. Разпилени празни опаковки могат да се видят както в близост до училища, така и около заведения и дискотеки.

"Тези, които печелят най-много, са заведенията. Една капсула струва стотинки. За да я продадат струва десетки левове. Между 5 и 10 лв. Поне по Черноморието в момента по 10 лв. са балоните", каза Антоан Атанасов.

Диазотният оксид се използва в медицината като упойка. Той обаче се подава на пациента смесен с кислород. Райският газ, който се продава под формата на ампули обаче е в чист концентриран вид.

Употребата му води до липса на кислород в организма и засяга най-вече нервната система. Затова употребата му може да доведе до необратими последици.

Сред страничните ефекти са намалена концентрация и намалена способност за запомняне. Особено опасна е комбинацията с алкохол и наркотици, която може да доведе до халюцинации и тежка психоза.

"Може да се стигне и до потискане на центъра за дишане, което води до смърт. Случва се в практиката реално. За съжаление не винаги изходът е благоприятен. Дори да се съвземат, когато мине известно време и вдишат кислород има необратими промени в мозъка, които остават за цял живот", каза проф. д-р Каролина Любомирова от Българско дружество по токсикология.

Сред предложенията на омбудсмана Диана Ковачева са разработването на законодателни промени, които да ограничат разпространението и продажбата на райски газ, както широка информационна кампания.

Омбудсманът призовава и Комисията за защита на потребителите да осъществи административен контрол върху целия вътрешен пазар. Според експерти е нужна и сериозна работа в училищата под формата на информационни кампании.

Омбудсманът поиска спешни мерки срещу свободната употреба на балони с „райски газ“ от деца и тийнейджъри

"Трябва да се помисли от гледна точка на регулация. Такива вещества, които имат въздействие върху нервната система да са под по-строг и със специална регулация", каза проф. д-р Каролина Любомирова.

"Дори държава като Нидерландия, която е известна със своето по-либерално отношение към леките наркотици дори и при тях се обсъжда закон да го забранят", каза Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас.

В Ирландия продажбата на райски газ на лица под 18 години е криминализирана. През 2020 г. мерки взима и датското правителство.

След поредица инциденти депутатите приемат пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната в Украйна създава предизвикателства пред румънската брегова охрана
Войната в Украйна създава предизвикателства пред румънската брегова охрана
Септември София спечели точка в домакинството си на Ботев Враца
Септември София спечели точка в домакинството си на Ботев Враца