НОВИНИ

Ще скочат ли лихвите по кредитите и депозитите у нас?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:20, 25.07.2022
Чете се за: 03:35 мин.
Бизнес
Слушай новината

Очаква ли ни скок на лихвите по кредитите и депозитите у нас? Повод да заговорим за това стана обявеното от Европейската централна банка повишаване на лихвения процент с 0.5 базисни пункта.

И още - идва ли краят на имотния балон и възможно ли е цените да паднат?

Повишаването на основната лихва на ЕЦБ трябва да охлади икономиката и да ограничи инфлацията в Еврозоната. Анализатори обясняват, че това ще има отражение и върху българския бизнес и потребителите.

"Един ипотечен кредит се взима по-трудно, отколкото 2008 г. защото банките са по-внимателни, а и хората са по-внимателни", каза финансистът Левон Хампарцумян.

Левон Хампарцумян: Достъпът до кредит няма да бъде по-труден, но ще стане по-скъп

Банките ще променят и търговската си политика, посочва Хампарцумян. Това включва както тарифите, така и сроковете, максималните размери и самоучастието при ипотечните заеми. Отражение от мярката на ЕЦБ се очаква именно върху имотите.

"А в имотите там е много директна връзката. Цената на кредита е по-висока на практика ще могат да купят с по-малка сума даден имот. Това оказва натиск на цените надолу, забавя строителната активност оттам по-малко търсене на строителни материали, по-малко търсене на енергия, горива арматура бетон", каза икономистът Лъчезар Богданов.

Според икономиста Мирослав Владимиров се наблюдава стабилизиране на пазара на недвижими имоти и не се очаква ръст на сделките. Няма отлив от клиенти на пазара на жилища.

"Очакваме цените да се движат максимум с темпа на инфлацията. Реално повишение на цените едва ли може да очакваме", каза д-р Мирослав Владимиров, Икономически университет - Варна.

Големите търговски банки ревизираха прогнозите си за следващо повишение на лихвата на Европейската централна банка през септември с между четвърт и половин базисни пункта. Гуверньорът на словашката централна банка и член ЕЦБ Петер Кажимир също има такива очаквания.

"Вече ще направи общо покачване на лихвите, на основната лихва на ЕЦБ с 1 пункт. Колкото по бавно и по-трудно и по-малко ефективни са тези мерки, толкова повишението на лихвите според мен ще дойдат по-бързо в България", каза финансовият анализатор Иван Стойков.

Промяната в монетарната политика на ЕЦБ няма да повиши лихвите по депозитите у нас.

"Спестовни сметки, разплащателни сметки, това са привлечени ресурси от самата банкова система от конкретната банка и повишаването на лихвата по един такъв продукт зависи от нуждата от тези средства на самата банка", каза Стойков.

Следващите стъпки на централните банкери във Франкфурт ще зависи от справяне с високата инфлация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов започна с победа на „Чалънджър“ в Швейцария
Кузманов започна с победа на „Чалънджър“ в Швейцария
Христо Захариев се завърна в баскетболния шампион Балкан Ботевград
Христо Захариев се завърна в баскетболния шампион Балкан Ботевград