НОВИНИ

Ремонтите в София са в разгара си. Къде е ограничено движението?

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:08, 25.07.2022
Чете се за: 04:25 мин.
Регионални
Слушай новината

Сезонът на ремонтите в София е в разгара си.

Къде в столицата ще бъде ограничено движението и ще има ли трудности при придвижването?

През лятото в столицата шофьорите се учат на търпение. Както е в случая и на тунела в Люлин. Това е едно от ключовите места, на които има ремонти в София. Движението вече е двупосочно само в едната лента, а в другата започна активен ремонт. Това води и до задръствания на моменти.

Ремонтът трябва да приключи в началото на 2023 г.

На още няколко места в столицата има ремонти на пътя. На бул. "Цар Освободител" от събота започна пренареждане на паветата. Други ключови ремонти има на трамвайното трасе на бул. "Цар Борис Трети", ул. "Първа българска армия", изгражда се велоалея по "Самоковско шосе".

От общината напомниха, че използват за ремонти лятото, когато трафикът не е толкова натоварен. Предстои разрешение за започване на ремонти и на още четири места в София, а именно: ул. "Цар Иван Шишман", ул. "Филип Кутев", ул. "Щросмайер" и ул. "Опълченска".

Повече от 30 години не е правен основен ремонт на тунела в Люлин. Сега, заради реконструкцията му, се налага и нова организация. Движението в тунела вече е двупосочно само в Северното платно, посока центъра на София, другата лента остава затворена. От четвъртък е спряно напълно движението на трамвай 8.

"Като разбира се е осигурен заместващ автобус на същия интервал, който ходи от ухото на "Западен парк" на "Стамболийски" до "Люлин", каза инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на София по строителство.

В някои от етапите на ремонта може и да се стигне и до пълно затваряне на тунела.

"Когато има дейности по тунелната облицовка и по-скоро по тавана на тунелната облицовка ще има пълно затваряне, но ще се постараем то да бъде за изключително кратко като продължителност. Иначе в основните етапи на строителство, огледално сега в северното платно двупосочно в една лента, а след това в южното. През по-голямата част от проекта ще има проходимост за автомобили", каза инж. Джоргов.

В момента в столицата трудности в движението има и на други места. В центъра на София пред Народното събрание вече трети ден пренареждат жълтите павета. На първия етап от ремонта булевардът е затворен за движение от бул. "Васил Левски" до сградата на БАН.

До 10 септември - пренареждат паветата пред парламента

Мащабен ремонт тече и на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис Трети" - от април миналата година до 2023 г.

"Общо са 12 големите обекти от инвестиционната програма за общината, макар че времето е трудно, макар че цените на материалите непрекъснато нарастват и няма решение за индексация, което трябва да вземе МС и съответно промени в Закона за обществените поръчки, които трябва да минат през парламента, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

А след миналогодишния ремонт на пътя до Дивотинския манастир, сега започна ремонт и на пътя до Клисурския. Участъкът е малко над 3 км, а стойността му е 2,2 млн. лева.

"След като направихме пътя до Дивотинския манастир миналата година, в пъти буквално се увеличиха хората, които посещават тези места", каза Рангел Марков, кмет на Банкя.

Очаква се новият път да е готов за храмовия празник на манастира през октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фон дер Лайен предупреди за задълбочаване на енергийната криза в Европа. Кремъл: Нямаме интерес да спираме газа
Фон дер Лайен предупреди за задълбочаване на енергийната криза в Европа. Кремъл: Нямаме интерес да спираме газа
Папа Франциск покани Христо Стоичков да участва в третото издание на "Мач на мира"
Папа Франциск покани Христо Стоичков да участва в третото издание на "Мач на мира"