НОВИНИ

БСП обсъжда два варианта за третия мандат. Ще го задържи поне до петък

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:47, 25.07.2022
Чете се за: 05:52 мин.
Политика
Слушай новината

Съдбата на третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание ще стане ясна след утрешното заседание на Националния съвет на левицата.

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова свика Изпълнителното бюро на партията, за да реши какъв изход от създалата се криза да предложи за гласуване от пленума. След заседанието Георги Свиленски обяви пред медиите, че Изпълнителното бюро ще предложи на Националния съвет два варианта за мандата с хоризонт петък, без да уточни какво съдържат тези варианти.

След повече от два часа заседание на Изпълнителното бюро, председателят на парламентарната група на партията Георги Свиленски направи лаконично изявление, без да отговаря на въпроси.

"В изпълнение на Конституцията утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действия, два варианта за решение, които са в съответствие с Конституцията и ще бъдат с хоризонт петък", каза Свиленски.

Георги Свиленски за третия мандат: Ще предложим 2 варианта на Националния съвет

На влизане в централата на БСП коментар направи само социалният министър в оставка Георги Гьоков. Той изчисли шансовете за съставяне на правителство с третия мандат като "почти нулеви".

"Има гледни точки, които са в подкрепа да остане правителството и полезността. Има и много, които не са в тази подкрепа. Едно от нещата, които са в подкрепа на полезността на оставането на правителството е, че има десетки нерешени проблеми, които трябва много спешно да се решават. А другото е, така, несигурната позиция на сегашното в оставка и на бъдещото правителство, съставени в рамките на това мнозинство. Така че плюсовете и минусите са много и трябва да се прецени много внимателно и отговорно.

Според вас, възможно ли е и редно ли е да се държи мандатът до 15 август?

Дали е редно не го определяме нито аз, нито вие, определя го Конституцията и тълкуването на Конституцията. Въпреки че има тълкувателно решение от преди двайсетина години и повече, вие виждате, че прецеденти в нарушение на това решение на конституционно определение има примери много в историята, а дали е възможно - възможно е, защото наистина Конституцията има някаква празнота в този, точно в тази ситуация", каза Гьоков.

От ДБ заявиха, че днес няма да коментират темата.

В същото време варненските депутати от ГЕРБ прогнозираха, че най-вероятният сценарий е у нас да има избори през октомври, въпреки опитите на Корнелия Нинова да удължи срока за съставяне на кабинет.

Депутатите коментираха записа от заседанието на "Демократична България" миналия петък, като определиха като най-шокиращо искане записът да бъде свален от сайта на "Дарик" и липсата на обществена реакция срещу това искане.

Вижте целия запис от заседанието на ПГ на "Демократична България"

"Драматичните събития от петък показаха много неща, ДБ и БСП така са се прегърнали, че чак са се слели. Всичко е ясно, около каква ще се върти кампанията - гласуваш за ДБ, получаваш БСП, гласуваш за "Продължаваме промяната", избираш Борислав Гуцанов. Но най-много ме шокира фактът, че разговорът по преговорите се върти около това кой да държи бухалката, а не за цените и стоките, примерно, на газа и тока. Стигаме нови рекорди при модела "Борисов" токът беше 80 лева за мегаватчас, днес вече или утре ще е 1300 лева", каза Красен Кралев, депутат от ГЕРБ-СДС.

В "Денят започва" по БНТ политолозите Димитър Ганев и Петър Чолаков коментираха скептично шансовете за кабинет с третия мандат.

Третият мандат и ябълката на раздора, между възможните ходове и диалога - анализ на Димитър Ганев и Петър Чолаков

"Мисля, че абсолютно почти всички бяхме в определен консенсус още преди този разговор, който изтече, че шансът да се формира с третия мандат беше минимален. Още не беше дошло времето да се обсъжда персоналният състав, който вероятно щеше да взриви преговорите", каза Димитър Ганев.

"Фасадата на демокрацията е много важна или да се поддържа илюзията, че всички искат да действат максимално конструктивно, защото опасността е да бъдат наказани на предсрочните парламентарни избор тези, които се смята, че са допринесли за развалянето на седянката или коалицията - както искате го наричайте", каза доц. Петър Чолаков.

Ще има ли предсрочни парламентарни избори и на коя дата - решението е в ръцете на утрешния национален съвет на БСП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск покани Христо Стоичков да участва в третото издание на "Мач на мира"
Папа Франциск покани Христо Стоичков да участва в третото издание на "Мач на мира"
ПСЖ разби Гамба Осака и завърши със стил предсезонното си турне в Япония
ПСЖ разби Гамба Осака и завърши със стил предсезонното си турне в Япония