НОВИНИ

Кирил Петков награди ученици с високи постижения от международни състезания и олимпиади

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:40, 25.07.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Премиерът в оставка Кирил Петков връчи на официална церемония 25 грамоти и значки на наши ученици, постигнали високи резултати на международни състезания и олимпиади през 2022 година.

На проведените тази години състезания почти всички отбори са получили златни, сребърни или бронзови медали. Грамоти получиха и ръководителите на учениците. На церемонията присъстваха и министрите в оставка: на образованието и науката Николай Денков и на електронното управление Божидар Божанов.

Според Кирил Петков младежите дори не си дават сметка колко допълнителни плюсове носят на България със своите успехи. Инвеститорите предпочитат България именно заради златните ни медалисти от олимпиади, каза още премиерът. "Репутацията на България се базира и на вашия успех", добави Кирил Петков и отбеляза, че най-вероятно много от младежите ще учат в най-добрите световни университети.

"Много са надявам да направим България да има условията да ви привлече обратно и да работите тук за България, това пък е нашата мисия в момента да се опитаме да променим страната ни, така че да си запазваме най-големия талант обратно. Ние често говорим с министъра на образованието каква програма да стартираме, дори да ви помогнем с част от финансирането в международните университети и дори да решите да се върнете обратно, това финансиране да не е просто заем, а държавата да бъде част от инвестицията в това образование при условие че се върнете обратно", заяви Кирил Петков, министър-председател в оставка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват телената ограда на границата между Словения и Хърватия
Премахват телената ограда на границата между Словения и Хърватия
Големият шоумен Гаел Монфис ще играе на Sofia Open 2022
Големият шоумен Гаел Монфис ще играе на Sofia Open 2022